Решетки до гроб за убиеца от Сотиря (ОБЗОР)

Решетки до гроб за убиеца от Сотиря (ОБЗОР)

Ще трябва да плати и кръвнина от 600 000 лв. на близките на малката Кристин

Апелативният съд в Бургас потвърди изцяло доживотната присъда без право на замяна на 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Втората инстанция остави в сила и постановените от Окръжния съд в Сливен в края на януари обезщетения в общ размер от 600 000 лв., които убиецът трябва да изплати на майката, бабата и дядото на убитото дете. Мартин Трифонов трябва да изтърпи наказанието си при първоначален специален режим.

Жестокото убийство на момиченцето бе извършено на 15 август 2019 г. 21-годишният извършител пък бе задържан след почти 24-часово издирване, след като бе прострелян в краката, тъй като оказа съпротива. Заради раните си Мартин Трифонов бе опериран в сливенската областна болница и стабилизиран. Болничната му стая се охраняваше от полиция, тъй като съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", след като заседава в същата болнична стая. След това той бе преместен под охрана в болницата на затвора в София, а през януари т.г. застана и пред Окръжния съд в Сливен и получи най-тежкото предвидено от закона наказание.

Трифонов обаче обжалва присъдата си пред Апелативния съд в Бургас, като в жалбата му се твърди, че има материална и процесуална незаконосъобразност, както явна несправедливост на наложеното наказание.

Според защитата на изверга първата инстанция е определила наказанията при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като неправилно е посочила като смекчаващо отговорността обстоятелство единствено младата възраст на подсъдимия, а не е ценила като смекчаващи обстоятелства самопризнанието на подсъдимия, социалното му и затруднено материално положение, средата, в която живее и е израснал той.

Адвокатът на Трифонов твърди, че при определяне на наказанието съдът е бил под натиска на обществения интерес и медийното отразяване на случая.

Апелативните магистрати обаче отхвърлят всички тези доводи на защитата. В мотивите си съдиите пишат: "Обосновано и законосъобразно съдът е приел, че с предвидените по-леки алтернативи - лишаване от свобода и доживотен затвор, няма да бъдат постигнати целите на индивидуалната превенция, поради което единственият начин да се попречи на подсъдимия да продължава да върши престъпления е да му се отнеме тази възможност, а това може да стане, като същият бъде изолиран от обществото завинаги. По този начин ще се постигне и генералната превенция на наказанието - да бъде предупредена и да се даде ясен сигнал на останалата част от обществото, че такъв вид деяния, особено извършени спрямо беззащитни лица, ще бъдат наказвани по най-строг начин, което би въздействало както предупредително, така и превантивно".

Решението на Бургаския апелативен съд обаче не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.