Решено: София подава вода на Перник (ОБНОВЕНА)

Решено: София подава вода на Перник (ОБНОВЕНА)

Водоснабдяването на столицата е осигурено за години напред, категорична е Фандъкова

София ще подава вода към Перник. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на извънредно заседание като прие предложението на правителството миньорският град да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“.

Водата ще достигне до перничани през водопроводите на София, като допълнително се изгради 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник. След продължили три часа дебати решението бе подкрепено от 56 общински съветници, въздържа се само Волен Сидеров.

В приетият доклад, внесен от съветниците от ГЕРБ Прошко Прошков и Георги Георгиев, се посочва, че изграждането на водопровода ще бъде за сметка на държавата. От решението става ясно, че през водопроводната мрежа на столицата ще минават допълнително до 300 литра вода в секунда, които ще отиват към Перник. От “Софийска вода” пък се изисква да докладва всяка седмица за отпуснатите количества вода и евентуално възникнали проблеми във водоснабдяването на столицата.

Общинарите възлагат на кмета на София Йорданка Фандъкова да подпише с министерствата на икономиката и регионалното развитие споразумение за три обекта - ремонт на язовирната стена на „Бели Искър“, който да започне още тази година, изграждане на реверсивна връзка между довеждащите системи на „Бели Искър“ и „Искър“ и рехабилитация на язовир „Огняново“ с изграждане на пречиствателна станция и нов магистрален водопровод, който да го свърже със системата на София. „Последното разбира се, ще се случи след като бъдат направени всички тестове за качеството на водата и съоръжението. Това са ангажименти, за които настоях още при представянето на предложението“, коментира Фандъкова. Тя отново напомни, че количествата вода в язовирите „Искър“ и „Бели Искър“ са достатъчни да гарантират снабдяването на града години напред.

По време на дебатите общинари изразиха притеснение, че Рилският водопровод е на места изхабен и няма да може да издържи на налягането при водоподаването към Перник и не само миньорският град, но и София ще остане без вода. “Ако след отпускането на водни количества за Перник авариите на Рилския водопровод се увеличат чувствително, „Софийска вода“ ще има отговорност да реагира и веднага да даде предложения за решение на проблема“, отвърна Фандъкова. По-рано тя заяви, че водното дружество годишно отстранява и санкционира между 600 и 800 незаконни присъединявания към водопреносната мрежа на София. Градоначалникът отнесе критики от БСП, че не е сложила подписа си под доклада. „За да не сте самотна на върха документа да се подпише и от председателя на СОС Елен Герджиков“, предложи червеният общинар Иван Таков. „Стоя с лицето и името си не само пред вас, но и пред всички софиянци. Нося отговорност за всичко, което се случва в града“, отговори Фандъкова.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че е удовлетворен от съгласието на всички политически сили. “Радвам се, че разумът надделя. Изграждането на това съоръжение е единственият вариант за по-голяма сигурност и възможност язовир “Студена” да се възстанови”, коментира Владимиров и допълни, че Перник има вода до април.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.