Решено: Никола Минчев е новият шеф на НС (ОБНОВЕНА+СНИМКИ)
6

Решено: Никола Минчев е новият шеф на НС (ОБНОВЕНА+СНИМКИ)

  • Ива Митева от ИТН стана заместник-председател на парламента
  • Андрей Гюров ще оглави парламентарната група на ПП

Никола Минчев от ПП е новият шеф на Народното събрание. За Минчев гласуваха 158 депутата, един бе против, а други 72 се въздържаха. 

Две кандидатури се бориха за шефския пост в парламента. Едната от името на най-голямата парламентарна група "Продължаваме промяната", която по-рано през деня издигна за поста Никола Минчев. Втората - от името на групата на "Възраждане" - Цончо Ганев. Той обаче бе подкрепен само от 13 депутати, 91 бяха против, а 87 се въздържаха.

След като бе одобрен за поста, Минчев коментира в момента са в благоприятно положение, но предстои по - трудното - доверието да бъде оправдано. По думите му НС отразява нагласите в обществото, а с избора на цели 7 формации, избирателят очаквал от тях екипна работа, а не индивидуални решения. "НС е върховната институция, която гарантира правата и свободите на гражданите, извежда българското общество до заслуженото челно място на българите в Европа. Избирателят ни даде ясен знак, че е нужна екипна работа, а не вземане на авторитарни решения. И тук ще има различни виждания, но нека търсим в тях решение. Нека работим за това в рамките на 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика", каза Минчев от трибуната. Той поясни, че искат да покажат нов модел на правене на политика, а НС да бъде място за дебат. "Само така ще се осъществи промяната, за което всички мечтаем – да живеем в една по-добра България",каза той.

Последва процедурата за избор на заместник - председатели на парламента. Така заместник от името на ПП ще е  Мирослав Иванов, който е родом от Ямбол, също е юрист и чиято кауза е изграждане на една модерна България. Както "Монитор" вече писа, заместник от ГЕРБ-СДС ще бъде отново Росица Кирова. ДПС пък пожела на Минчев да бъде пръв сред равни, стриктно да спазва правилника и справедливо да се отнася към всички партии в НС. Техният заместник е Мукаддес Налбант. БСП  издигна за поста отново Кристиян Вигенин. ИТН пък пожелаха на Минчев кураж и здрави нерви. Техният заместник ще е Ива Митева, която в предишните два парламента – 45 и 46-я - бе шеф на НС. ДБ пък отново предложи Атанас Атанасов. След като Цончо Ганев не получи нужното одобрение за председател на НС, той бе издигнат за заместник-шеф от името на „Възраждане“. Всички тези номинации бяха одобрени единодушно с 239 гласа.

Депутатите решиха още да работят временно по стария правилник, докато не го променят или изработят нов. Това е традиционна процедура. В 45-ят парламент те направиха само някои поправки в него, а в 46-то НС гласува изцяло нов правилник.

След това бяха оповестени и ръководствата на парламентарните групи. ПП ще бъде оглавена от Андрей Гюров, а негови заместници ще са Яна Балникова и Калоян Икономов. Шеф на групата на ГЕРБ- СДС пък е Десислава Атанасова. Групата на ДПС по традиция се оглавява от Мустафа Карадайъ, а неговите заместници са Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев. Очаквано шеф на ПГ-то на БСП е Корнелия Нинова, която ще има 5 заместници и 3 секретари. Начело на ПГ-то на ИТН отново застава Тошко Йорданов, а негов заместник е Виктория Василева. Христо Иванов отново ще ръководи  ПГ-то на ДБ. Тази на "Възраждане" пък ще се оглави от лидера на формацията Костадин Костадинов.

Заседанието на НС приключи с обща снимка на депутатите, но не пред сградата на НС, а вътре в пленарна зала.

КОЙ Е НИКОЛА МИНЧЕВ?

Адвокатът Никола Минчев бе водач на листата на кандидатите за народни представители на „Продължаваме промяната“ в Перник. Той започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки. Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина. Говори английски и немски език.


 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.