Решено: Броят ни от 22 януари до 15 февруари 2021 г

Решено: Броят ни от 22 януари до 15 февруари 2021 г

Проверяват съдебното минало на всички 20 000 преброители

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г., реши парламентът, който окончателно прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното беше през 2011 г.

Предстоящото броене е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас, което се провежда на всеки 10 години, посочи на брифинт в Народното събрание председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г. За втори път преброяването ще е на два етапа като първият – електронен, ще е 22-31 януари. Вторият етап - преброяването по домовете ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

При преброяването няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус, според закона.

Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание. За това настояха от ВМРО.

Относно пола, ще се посочва само биологичният, поясни Цветарски, цитиран от БТА.

Депутатите решиха да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.

Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването/временен орган с председател председателят на НСИ/, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

Лицето, отказало да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство. На всички 20 000 преброители пък ще се провери съдебното минало.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.