Решения или нови ковид проблеми!?

Решения или нови ковид проблеми!?

На пръв поглед новият здравен министър с първата си заповед – приоритетно ваксиниране на хората над 60 годишна възраст, както и улесняването дейността на личните лекари в кампанията по ваксинирането, има намерение да реши щекотливи проблеми.

Целта му е да потуши негодуването на възрастните хора и на личните лекари от неуредиците.

Редно е обаче да се запитаме дали в първите мерки няма известна доза популизъм, след като именно зелените коридори бяха тези, които на практика решиха основния проблем – забавянето на ваксинирането. Освен това тепърва ще се види дали създаването на логистични центрове ще облекчи кампанията или ще доведе до ненужно увеличаване на административната дейност и съответно нейното забавяне. Че има опоненти на взетите от предишните управлаващи решения е явно, но едва ли може да се оспори, че страната ни има един от най-либералните режими в битката с Covid 19. И въпреки това положителните тенденции за излизане от кризата се запазват. Ограничителните мерки към бизнеса също не бяха такива, както в други европейски страни, включително и съседни на нашата.

Истината е, че няма място за успокоение, но също така и за всяване на хаос с излишно разтърсване на вече следваните мерки. Това, което притеснява, е продължаващата висока смъртност. Подценяването на опасността, както и ненавременното търсене на болнична помощ са друг немаловажен проблем. Към това предимно трябва да се насочат усилията на новия ръководен екип – не само на здравното ведомство, а и на целия служебен кабинет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.