Решават за спиране на плановите операции по области (ОБЗОР)

Усложняването на ситуацията в страната се дължало на британския щам

Решават за спиране на плановите операции по области (ОБЗОР)

Локален подход при прилагане на противоепидемични мерки

„В Бургас преустановиха плановите операции. Препоръчвам и на други щабове - в Кюстендил, Враца, Плевен, София, също да обмислят подобни действия. Имаме предвид натоварените лечебни заведения“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Усложняването на ситуацията в страната се дължи на новия британски щам, обобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната ситуация в страната относно коронавируса.

Според здравния министър в Бургас ситуацията е такава, че се налага ограничаване на плановата хоспитализация, но в София към днешна дата няма нужда да се прилага такава мярка.

Той изтъкна още, че през последните 14 дни има тенденция за плавно покачване на числата както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения.

"Наблюдаваме една тенденция, която ни прави много добро впечатление и ще анализираме дали ще продължи и през следващата седмица. Става дума за броя на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи", каза проф. Ангелов. Той изтъкна, че миналата седмица броят на излекуваните е бил 3117 срещу 8780 потвърдени случаи, което е близо 3:1. За тази седмица данните сочат 6996 излекувани срещу 11 057, което пък е отношение 2:1.

На национална база заетостта на леглата пък е 48%, интензивните случаи са 57%.

“Тъй като заетостта на леглата е увеличена само в определени области, обсъждаме в НОЩ прилагане на локален подход за противоепидемични мерки в тези места“, каза още проф. Ангелов.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък обясни, че средната заболеваемост в България е достигнала 285 на 100 000, което ни отрежда 18-о място в Европейския съюз и пето на Балканите.

“12 500 случая трябваше да имаме днес (вчера-бел.ред), ако заболеваемостта е като тази в Чехия например. Дали ще достигнем такива върхове, зависи изцяло от поведението на всеки един от нас и от това дали ще спазва мерките”, коментира доц. Кунчев. Според него прави впечатление голямата разлика на заболелите в различните области, което налагало индивидуален подход. Така в Кюстендил например заболеваемостта била 487 на 100 000, а в Търговище - 26 на 100 000.

Той коментира още, че 14-дневната заболеваемост върви нагоре. „До къде ще стигне зависи изцяло от нашето поведение. Основната причина за това е британският вариант, но сме наясно и с това, че след него идва бразилски и южноафрикански вариант. Чуваме неприятни

съобщения за нигерийски вариант

рано е да се плашим. Дали представянето на тези данни е плашене на обществото, или ако не ги съобщим, няма ли да е престъпление към общественото здраве“, коментира още доц. Кунчев.

Здравният министър направи равносметка, че от началото на епидемията до днес е изминала почти година. „Страхът беше голям, но по-голям е страхът, който идва отвън от неверните новини, от лъжливите сайтове и конспиративните теории, с които се налага да се борим ежедневно. Тези теории много бързо достигат до най-възрастните хора. Там срещаме най-големи трудности да убедим нашите баби и дядовци за смисъла на ваксиниране и че това е спасението на българския народ“, коментира още здравният министър и призова темата с пандемията да не се политизира.

По отношение на пуснатите зелени коридори и изчерпаните за тях ваксини, здравният министър припомни каква е била целта на това действие. Имало ваксини във фризерите и се е очаквало хората от първа и втора фаза за ваксиниране.

Нашата цел беше да отпушим процеса на ваксинацията, обясни проф. Ангелов. Голяма част от хората са чакали да видят какво ще се случи с първите ваксинирани, за да вземат решение какво да правят. Той изтъкна като постижение, че с 12% се е увеличил делът на желаещите да се ваксинират. Здравният министър коментира още, че сме свидетели на

търговска война между фирмите

производители, които желаят да сключат огромни договори, да ангажират държавите с големи договори и да не ги изпълнят. Ако фирмите изпълняват поетите ангажименти, нямаше да има проблем с ваксинацията, отбеляза той.

„Най-ранният ден на защита от COVID-19 след поставянето на ваксина е 28-ият”, съобщи още здравният министър. По думите му е възможно да се разболееш след поставянето на първата доза. „Проучванията показват ефикасност на ваксината около 10 дни след втората доза. Последното изследване беше проведено във Великобритания и сравняваше ваксината на Pfizer и тази на Оксфорд. Данните показват, че от 28-и до 34-ти ден се постига достатъчно ниво на антитела в организма, което предпазва на 100% от постъпване в лечебно заведение", поясни той.

Проф. Ангелов обясни още, че ръстът на заболеваемостта не се дължи на разхлабените мерки от началото на седмицата, и посочи, че тенденцията за повече заболели е отпреди това, като причината е британският щам. Той отново подчерта, че ще се взимат локални мерки, където се налага в областите с повишена заболеваемост, както стана в Кюстендил.

Около 250 000 души са общо ваксинираните в страната, обяви пък шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Втора доза са получили около 41 000 души.

„На 2 март са ваксинирани около 20 000 души, а на 3 март – само 4300 души поради недостиг на дози. Активно участват и общопрактикуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 000. Независимо разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове”, подчерта той.

Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пък посочи и какви доставки очаква страната ни за месец март. От Pfizer за март трябва да пристигнат 105 300 дози, от "Модерна" се очакват 85 200. От AstraZeneca за месеца се очакват около 300 хиляди дози, като категорично потвърждение има за първите две доставки - на 9 или 10 март. Тогава трябва да получим 76 000 дози, до 11 март още 28 800, тоест общо 105 600 дози.

Кирилов обясни още, че

на финален етап е оценката на ваксината "Янсен"

като се очаква решението да излезе другата седмица. По думите му, ако становището е положително, това ще е първата еднодозова ваксина, като доставките се очакват да стартират от април. Той посочи още, че продължава работата и по първата антигенна ваксина "Новавакс". По отношение на руската ваксина "Спутник", Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарства трябва да публикува информация за стартирането за официалната оценка на документацията.

Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов от своя страна посочи, че до момента джипитата са имунизирали около 45 хил. души. Проблемът бил, че средно един лекар поставя по 10-12 дози заради липса на ваксини.

Директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че големите болници в столицата в момента имат нареждане да ваксинират с първа и втора доза участниците в изборите. Изготвянето на списъците за тези участници е 5 март, а срокът на лекарите да ги ваксинират е 10 март, обясни проф. Балтов.

COVID отделенията в Пиринско пълни

Отделенията в Пиринско отново са пълни с пациенти, заразени с COVID-19. Във вътрешно отделение на благоевградската болница МБАЛ са приети за лечение 30 души. Преобладаващата част от тях са на възраст 45-60 години, съобщи началникът на отделението д-р Румен Кондев.

Пълни са COVID отделенията и в гоцеделчевската болница. 61 са хоспитализираните в инфекциозно, детско и неврологично отделение, двама са в интензивното. Вътрешно отделение към момента не приема болни, тъй като в него се извършва ремонт, съобщи зам.- директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Ангел Тонгов.

Прогресивно расте и броят на новите случаи с COVID-19 в Пиринско, които за последното денонощие са 14 при направени по-малко тестове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.