Решават за ръста на най-ниските пенсии до края на септември

Решават за ръста на най-ниските пенсии до края на септември

Управляващите ще вземат решение за евентуално увеличение на най-ниските пенсии до края на септември, стана ясно от коментар на социалния министър Деница Сачева.

Както вече стана ясно в момента се обсъжда идеята месечната сума от 106 млн.. лв., която сега гълтат добавките за всички пенсионери по антикризисната мярка заради COVID-19, да бъде пренасочена за постоянно, за да бъдат индексирани пенсиите. Освен това се обсъжда дали месечните бонуси да се запазят и след октомври. В четвъртък пък вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че вече има договорка Коалиционният съвет да вземе решение за въпросния ръст на парите за възрастните хора.

„Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година“, каза Сачева, която участва в инициатива на Центъра за изследване на демокрация и на Българския форум на бизнес лидерите за представяне на Харта за многообразието в България. „Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета. Предложенията ще бъдат гледани на Коалиционен съвет, който да вземе политическо решение. На него ще се обсъди възможност за минимална пенсия от 300 лв. Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, както и продължаване на добавките от 50 лв., които се отпускат сега, заради пандемията. Моето мнение е, че трябва преизчисляване на всички пенсии. Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1.2-1.5 млрд. лв. и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1.2 до 3.8 млрд. лв. на година“, каза социалният министър. В момента се правил анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание, защото именно то било поръчителят на доклада.

„При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни. Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности. В момента се работи по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър. Днес Българският форум на бизнес лидерите се е събрал да приеме Харта на многообразието. Българския бизнес очевидно разбира, че многообразието е ключът към иновациите и креативността“, каза Сачева. По думите на министъра многообразието е ключ и към по-висок икономически растеж, защото всеки може да допринесе за обществото със своите таланти и възможности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.