Решават за разкриване на филиал на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Добрич

Решават за разкриване на филиал на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Добрич

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Добрич на 30 март кметът  Йордан Йорданов ще внесе предложение за разкриване на филиал на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

Проектът предвижда във филиала да се провежда обучение по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ по учебен план и програми, отговарящи на единните държавни изисквания и на европейските и световни стандарти с придобиване на степен „бакалавър“ и възможност за практикуване при условията на болничната помощ.

„Данните на НСИ, както и анализите на РЗИ за здравно-демографското състояние на жителите на региона показват трайни тенденции към застаряване на населението и увеличаване на неговата заболеваемост. Това неминуемо води до нарастване необходимостта от медицински и социални услуги, респективно от все повече лекари, социални работници и особено от специалисти по здравни грижи за лечебните заведения, детските ясли и здравните кабинети в образователните институции. Тази необходимост става още по-голяма предвид факта, че много от специалистите по здравни грижи, които работят на територията на общината, са в пред и над пенсионна възраст“, се казва в мотивите за предложението.

Идеята за създаването на такъв филиал се подкрепя и от добричката общественост. Проведените анкети показват, че зад тази идея стоят 811 граждани и 482 здравни специалисти, както и много съсловни организации, асоциации, здравни институции  на територията на Община град Добрич

Изграждането на филиал към структурата на Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна в Добрич биха създали условия за регионален и международен студентски обмен, за взаимодействие между научния здравен потенциал, което ще издигне престижа на град Добрич в сферата на обществено-здравните науки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.