Най-рано през есента на тази година се очаква решение за акционерното участие на България в проекта за терминала за втечнен газ в беломорското пристанище Александруполис, съобщиха за „Монитор” от енергийното министерство.

От ведомството уточниха още, че в „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) е

създадена работна група,
с участието на представители на министерството, която анализира и подготвя различни варианти за включване на нашата страна като акционер в бъдещия терминал. Участието на българската страна като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, е важно стратегическо решение, свързано с изпълнението на основните приоритети на правителството в енергийната сфера, а именно - разнообразяване на източниците и маршрутите за снабдяване с природен газ и сигурност на енергийните доставки, уточняват от българското енергийно министерство. В отговора на запитването на „Монитор” се допълва, че чрез използването на стратегическия интерконектор Гърция-България, чиято търговска експлоатация се очаква да започне през 2020 г., бъдещият LNG терминал край Александруполис допълва и разнообразява възможностите за снабдяване с природен

газ не само за България, а и за целия регион

на Югоизточна Европа.
След като планът плаващо съоръжение за съхранение и регазификация в Александруполис беше иницииран от Gastrade, която е от групата на Копелузос, в проекта през февруари 2018 г. се включи и Gaslog международен превозвач на втечнен природен газ, притежаващ 29 специализирани танкера за превоз на горивото, като е поръчана изработката на още 4. Други акционери в проекта засега са гръцкият газов оператор DEPA, а според сайта businessenergy.gr повече от сигурно е и участието на Българския енергиен холдинг (БЕХ). В тази връзка представител на Gastrade, заяви за „Монитор”, че се търси пети акционер и с него се водят активни преговори и името му ще стане ясно до края на лятото. Той също смята участието на БЕХ като четвърти акционер за сигурно. По думите му така всички 5 съдружника в бъдещия проект ще имат по дял от 20%. Представителят на Gastrade потвърди плановете съоръжението за разтоварване на втечнен природен газ в морето край Александруполис да е готово за експлоатация

едновременно с пускането и на българо-гръцката газова връзка
(IGB) между Хасково и Комотини.

LNG-терминалът край порта в източната част на Беломорска Тракия ще се намира на 10 км от брега. Еврокомисията определи проекта в Александруполис, че е от общ интерес на ЕС. Предстои пазарен тест на начинанието, който ще бъде в 2 фази и ще продължи 4-5 месеца.
На последните разговори в Белия дом Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп американският президент призова Европа да построи повече терминали за доставки на втечнен природен газ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Вила Ямбол" вдигна най-големия празник на виното у нас

Златна изненада поднесе на „Празника на виното“ в Ямбол организаторът на проявата - „Вила Ямбол“. Отличната реколта от вина, които гостите имаха възможност да опитат, са носители на множество златни медали от световни конкурси. Наред с това, ямболии споделиха радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш и с отличната селекция Kabile Reserve, която включва три едносортови червени вина – мерло, сира и каберне совиньон.

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.