Репортерски лъжи без граници: Пеевски няма сестра, ама...

Репортерски лъжи без граници: Пеевски няма сестра, ама...

Ти кажи, че сестра му е лека жена, пък той нека после доказва, че няма сестра. Международната организация със задкулисен уклон „Репортери без граници” отново не изневери на стила си и сервира поредната порция лъжи и манипулации за „сестрата на Пеевски”, под формата на доклад. И отново т. нар. „репортери” прекрачиха всякакви граници, като вместо да се опрат на фактите, те систематизираха инсинуациите на отбран кръг медии и организации, обслужващи интересите на няколко български олигарси. Вероятно затова т. нар. българска част от доклада на международната организация за пореден път изглежда като произведена в някой от цеховете на Фабриката за фалшиви новини.

Всъщност, Пеевски няма сестра. И ако другарката Полин Адес-Мевел, която ръководи балканския офис на организацията, е пропуснала този факт, то проблемът е изцяло в нейния телевизор. Кажете си, г-жо Мевел, какви мотиви имате да обслужвате частни интереси! Фейковете са огромен товар. Не е редно да го носите сама на плещите си. Очевидно е, че сте подведена и излъгана от тези, които подхвърлят сламки на „репортерите без граници”, въз основа на които да напудрят фалшивия си доклад. Тези хора действат преднамерено и хитро. Те не дискредитират себе си, защото са дълбоко анонимни. Дискредитират цялата организация. Да беше веднъж, бихме го приели за някаква случайност. Но това е системна подривна дейност с опасни последици.

Репутацията на „Репортери без граници” се срина окончателно, когато тази организация подведе международната общественост, че едно чисто криминално престъпление в България – изнасилването и убийството на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, има общо с нейната работа. Тази лъжа лъсна на сайта на организацията и въпреки че бе многократно опровергана и отречена, обслужи същите интереси, които сега заблуждават всички, освен поръчителите и тяхната клика, че докладът в българската му част е „голямата работа”. Не, не е. И след него издателят Делян Пеевски пак няма да има нито сестра, нито пък колекция от „ежедневни вестници, телевизионни канали и новинарски сайтове”, които да контролира. По сестринска линия обаче действат група издания и присламчените към тях „репортери без граници”, които изливат в голямата фуния лъжи. А го правят, защото са наясно, че от отсрещната страна им се предоверяват и никой няма да си направи труда да провери информацията.

Фактите сочат, че още в самото начало докладът на „Репортери без граници” стъпва на непроверена информация. Не може организация с претенции за професионализъм да подходи толкова наивно, дилетантски и на сляпо доверие, когато й подхвърлят непроверени неща. Издателят на „Телеграф медиа” стои с името си зад четири български издания – „Телеграф”, „Монитор”, „Политика” и „Меридиан мач”, както и зад електронното издание на групата – Агенция „Монитор”. В доклада фигурират само две от тях, а издателската ни група е сбъркана. За сметка на това е пришита несъществуваща връзка на издателя Пеевски с други издания. Доказателства някакви? Няма. Затова и изданията не са назовани, а са изсипани ангро – с голямата лопата. Изводът за тези „връзки” е поднесен конспиративно и манипулативно. Не е тайна обаче, че има и такива издания – навързани като броеница. Прозрачно еднакви и еднотипни. Уж на различни издатели. Зад тях стоят истински олигарси издатели като Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев. Чували ли сте за тях, г-да „репортери”? А писали ли сте за тях? Не си спомняме да сме чели доклад, в който да са посочени тези зависимости.

За разлика от „безграничните” репортери, ние знаем отлично какви интереси прокарват „Капитал” и "Дневник" на Иво Прокопиев, „Сега” на Сашо Дончев, "Медиапул" на Стояна Георгиева, „Клуб Z” на Огнян Донев, българската секция на "Дойче веле", "Свободна Европа" на Иван Бедров и Полина Паунова, „Биволъ” на Атанас Чобанов и Асен Йорданов и разните там "снайпери" и други тотални фалшификати, пръснати онлайн. И няма да спрем да показваме на обществото кой се крие зад маските на тази поръчкова журналистика.

Всъщност, докладът, при всичките му претенции за актуалност, още в самото начало стъпва на непроверена информация. Ще проверите ли все пак името на издателската ни група? Май сте в грешка. Очевидно е кои са „вестниците, които никога не идват” при „Репортери без граници” - нашите.

Ако ви остане време, преди да рефрешнете някой стар доклад по записки и опорни точки на „Прокопиев и сие” и догодина, заповядайте, ще ви придружим до който пожелаете РЕП. За да ви покажем купчините „Прас-Прес” на хумористите Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев. Ще ви разкажем кой от тях къде е работил, откъде си е получавал заплатата и кого е карикатурил по поръчка. Изводите ще оставим на вас. В доклада си говорите за „любими мишени” и това май е единственото, с което ще се съгласим. Да, тези хумористи на заплата стрелят по мишени. Но патроните им са халосни, а сатиричния им вестник не се купува. Затова комично наивното им, уж забранено издание, се връща за брак. Защото „репортерите без граница” могат да лъжат за прозрачни и непрозрачни връзки, могат да прокарват олигархичните интереси, но не могат да накарат читателите да им вярват, така както на нас.

Ако „Репортери без граници” искат да са в едно легло с български олигарси със статут на подсъдими, не можем да ги спрем, а няма и да им светим. Те си решават с кого да си лягат и с кого да майсторят доклади недоносчета. На тяхна отговорност.

И последно – за протокола: безгранични или безгръбначни репортери? Как е по-правилно да се каже?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.