„Репортерите“ крият колко души попълват анкетите им
2

„Репортерите“ крият колко души попълват анкетите им

Борисов пред Делоар: Няма натиск над медиите, ясна е и собствеността им

„Репортери без граници“ отново скриха колко души попълват анкетите им за свободата на словото у нас, въз основа на които страната ни бе запратена на 111-то място в класацията на НПО-то.

Вчера представители на организацията, чиито рейтинги вече години наред са използвани от медиите от обкръжението на подсъдимите олигарси-издатели у нас начело с Иво Прокопиев за разпространението на фалшиви новини, бяха на среща с премиера Бойко Борисов. След двучасов разговор с министър-председателя, генералният секретар на „Репортерите“ Кристоф Делоар и отговорничката за България Полин Адес-Мевел дадоха изявление, на което обаче така и

не отговориха на въпроса за представителността на анкетите си.

Заявиха, че не бройката не се казвала, но гледали анкетираните да бъдат от различните видове медии. В същото време преди няколко месеца излезе информация, че реално анкетите, върху които се прави т.нар. индекс за свобода на словото, са попълвани от едва десетина души, като само част от тях са журналисти, при това – фрийленсъри. Останалите са НПО-та и „медийни експерти“, принадлежащи именно към обкръжението на Прокопиев и сие.

В същото време при разговора от НПО-то предложили да бъде изготвена „пътна карта с мерки“, които да доведат до „подобряване на медийната среда“, в това число и дистрибуцията на пресата. Според Делоар тази пътна карта и мерки можела да се осъществи и със законодателни промени, без обаче да поясни какви точно трябва да са те. Въпреки това те ще изпратят на премиера своите предложения, а Борисов се ангажирал да ги разгледа.

В същото време, по думите на самите представители на организацията, Борисов категорично е отрекъл да има натиск над медии и журналисти у нас.

Отрекъл е и да има неяснота в собствеността на медиите,

като е посочил също, че е горд с икономическия растеж на страната и е допълнил, че това е основа за повишаване на свободата на словото у нас. Посочил също, че държавното дружество „Български пощи“ ще извършва разпространение и продажба на печатни издания

Самият премиер малко по-късно публикува в профила си Фейсбук снимки от срещата, а от текста към тях става ясно, че властта е готова да направи законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост,. „Високо ценя диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото“, написа Борисов и добави, че обсъдили с Делоар възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата. „Поканих техни представителите да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност.“, заключва Борисов.

От МС изпратиха и прессъобщение, в което се посочва, че идеята „Български пощи“ да разпространяват печата цели да се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри. Борисов не пропуснал да напомни, че чрез еврокомисаря ни Мария Габриел вече две години страната ни активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога. „Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите“, категоричен бил Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.