Репортери под натиск: питат на щафетен принцип за Пеевски

Репортери под натиск: питат на щафетен принцип за Пеевски

През последните дни и седмици в медиите на задкулисието тече любопитен флашмоб. Не минава ден, в който някой изявен репортер на задкулисието да не зададе задочен въпрос към кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Въпросът е един и се прехвърля се като щафета. Участниците в този маратон питат Гешев за Пеевски.  Питат, а отговор не чакат.

Участниците в своеобразния маратон са от онази група „свободни” журналисти, които колекционират награди и поощрения, а когато достигнат определено ниво, започват да ги местят от един сайт в друг, за да имитират кариерно развитие. В понеделник в щафетата се включи репортер, ашладисан последователно във вестника на газовия олигарх Сашо Дончев – „Сега”, и в сайта „Медиапул” на говорителката на Иван Костов – Стояна Георгиева, за да цъфне и върже в пика на кариерата си в сайта на „Свободна Европа”. И той като всички останали задава въпроса – защо Делян Пеевски го няма в делото „КТБ”. Много просто – по същата причина, по която там не е Прокопиев, не е Сашо Дончев, не е Огнян Донев и не е Стояна Георгиева. Пеевски не е в делото, защото няма основание да е там. А ако на изброените им се ще друго – това си е техен проблем, независимо че го прехвърлят като горещ картоф на подчинените си журналисти, за да не си цапат ръцете.

Издателят на „Телеграф медиа” е  подложен на обстрел от хора, представящи се за независими журналисти, а всъщност – изцяло зависими от волята и желанията на своите работодатели. Те са привидно различни – олигарх 1, олигарх 2, олигарх 3. Към медиите на задкулисието се присъедини и тежката артилерия – сайтовете на „Свободна Европа” и на българската редакция на „Дойче веле”. Така всички уж независими демонстрираха притеснителен опит за установяване на медиен монопол и концентриране на поръчкова журналистика. Въпросите, свързани с депутата и издател на „Телеграф медиа” са част от войната, която се води на медийното поле. От едната страна са бранителите и блюстителите на свободното слово, а от другата – пионките на олигарсите, които се опитват да ограничат честната журналистика, за да лансират и наложат фалшивите новини и анализи като стандарт в професията.

Извинете, уважаеми дами и господа „Репортери без граници”. Знаем, че сте ужасно ангажирани и нямате време да следите медийната среда в България, защото гоните рейтинг. Знаем също така, че не четете нищо друго, освен докладите на анонимните си сътрудници. Притеснени сме, че ви губим от ценното време, но това, което искаме да ви кажем няма да го прочетете в нито един от тези доноси, памфлети и фейлетони, писани нескопосано на коляно. Притеснени сме, защото има журналисти у нас, които определено работят под натиск и по този начин те дискредитират професията ни. Онова прословуто 111-о място, за което медиите на задкулисието се държат като удавник за сламка, е породено именно от тяхното собствено състояние. Схващате, нали? В анкетите, в които участват, журналистите от кръга „Капитал” и присъдружните му сайтове, посочват собственото си усещане за несигурност и страх. Кой и как ги принуждава да пишат неистини? С какво ги държат олигарсите, как ги манипулират, какво им дават и обещават? Помогнете на тези журналисти в риск да осъзнаят, че са маши на работодателите си и прокарват техните тези и опорни точки в писанията си. Защитават техните интереси. Правят това, пишейки фейкове.

Има една стара детска игра – на развален телефон. Играчите се подреждат в редица и шепнешком на ухо си съобщават, без да повтарят, по ред някаква дума, израз или изречение. Всеки следващ играч предава нататък това, което е разбрал, докато не се стигне до последния, който изрича на висок глас това, което е чул. Много често до посления играч стига информация, която няма нищо общо с оригиналната. Ето това правят въпросните жуналисти. Някой им спуска опорната точка, а те си я предават един на друг шепнешком. Нищо чудно, че въпросите, свързани с Пеевски, звучат толкова тъпо и неадекватно. Така е при играта на „развален телефон”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.