Кретенизъм на куб

Кретенизъм на куб

Мислехме, че са достигнали максималната си глупост, но явно още могат

Тъкмо решихме, че репортерите без срам и без задръжки са достигнали максималната за държавата ни глупост, и хоп – бяхме опровергани. Така че не, не са достигнали. Още може да се достига. И упорито се. Изобщо, никога не забравяйте какво е казал един немски физик за глупостта (и не, този път не е германецът и Нобелов лауреат Алберт Айнщайн): две неща са най-разпространени във Вселената - водородът и човешката глупост.

Хубава мисъл, макар и леко тавтологична. Защото глупостта е единствено и само човешка. Животинска глупост няма, макар че някои хора доста се стараят да я постигнат. И така, от дума на дума, стигаме до идеята за кретенизъм на куб. Иначе, ако нещо е безкрайно, то и на квадрат, и на куб, все е безкрайно. Но пък заглавията са за това, да ловят читатели.

Защо репортерите без граници и без родина са глупави? Ами, глупави са, не защото все слагат България на почетното 111-място (което е равно на 37 по 3, но това е друга тема). Толкова си мразят държавата, там я слагат. Това може да не е почтено, но не е глупаво само по себе си. Глупавото е, че по-напред слагат разни неща, които не са държави по смисъла на международното право. И като такива, тези образувания не са признати за държави. Но иначе, по-напред са от държавата България. Или пък слагат по-напред от България разни истински държави, дето обаче медии няма. И тук се сещам за един експеримент, който можем мислено да проведем с някои от 110-те държави, дето са класирани преди нас по медийна свобода, като за момент забравим, че някои от тези неща не са държави. Или пък че нямат медии. Или и двете.

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ

Та експериментът е следният. Знаем, че законите са еднакви за всички граждани, или поне такива трябва да бъдат. От римско време знаем, че и от преди това. Знаем също, че всеки живот е ценен (даже и на един криминален престъпник животът, и той е ценен). Затова, защо не вземем да кажем, примерно, че всички животи имат значение? Нещо, което е повече очевидно? Имат значение жълтите животи (дето са най-много), имат значение белите животи, имат значение черните животи. Имат значение и зелените, ако има такива. Но я се опитайте да публикувате в свободните западни медии в държавите, които репортерите без срам и без задръжки слагат пред България, тази именно фундаментално вярна мисъл (или даже банално вярна мисъл), че всички животи имат значение? Мислите ли, че примерно в англосаксонския свят, ще ви я публикуват вярната до баналност мисъл? Ако мислите така, ще ви коригирам. Не, няма да ви я публикуват. Защото там, където лъжата, наречена политическа коректност, е институционализирана,


такива верни мисли и идеи не се публикуват

Не се публикуват, или много трудно се публикуват, например въпроси като редно ли е една жена, доскоро мъж като канара, да се състезава в някаква спортна дисциплина с истински жени? В смисъл, родени като такива? Читателят може сам да продължи списъка с въпроси и мисли, които в свободните медии на уж свободните държави няма да му ги публикуват. А в уж несвободните, на 111-то място примерно – може и да му се уреди въпросът. Както на мен в тази статия ми се.

Мислите ли, че в онзи свят на свободни демократи и учени конституционалисти, лесно ще публикуват едни разсъждения на тема, как е възможно ислямистки банди да изнасилят 1500 деца в една държава (държавата е Англия, векът е 21-ви) и това да остане не казано и ненаказано? И някои от дечицата да ги убият заедно с родителите им, и това да остане също ненаказано? И тогавашната вътрешна министърка после да стане премиерка? Е, ако мислите, че това е така, защото бандите са доставяли детски телца на властимащи педофили и друга подобна подчовешка измет, този път ще сте прави. Но нищо, медиите там могат да мълчат за това, а държавите да са медийно свободни. Според репортерите без разни неща, разбира се.

А ще ви публикуват ли материал за педофилски изстъпления в една скандинавска държава, дето името й започва с „Н“, и то изстъпления не просто с деца, а с бебета? Със собствените бебета на съответните същества, дето не мога да ги нарека хора? Ми, няма да ви публикуват материала. Защото медиите там може и да са свободни, но не чак дотам. Или пък щото местните репортери все пак си обичат държавата,

дори когато там разни изроди изнасилват бебета

Любима ми е темата за числото 111, дето все е равно на 37, умножено по 3. А вече ще ми е любимо още едно число, равно на 2 на 4-та степен по 3. Числото, както вече сте изчислили, е 48. На това именно място ни е класирала знаменитата агенция „Форбс“, дето се занимава с животрептящи въпроси, като например на кой финансов гений (или финансов паразит) с колко нули след единицата му се записва числото на богатството? Което богатство, най-вероятно, го прави нещастен и уязвим. Не само по отношение на данъчните, дето накрая винаги идват (като погребалните агенти), но и по отношение на тълпите, които някой ден ще тръгнат да обикалят улиците, търсейки свободни стълбове. За да провисват по тях разни неща и хора. То може и да е настъпил вече този ден, като гледам забавленията, които се вихрят по американските и европейски улици и площади.

Но какво е това 48-мо място, дето ни е отредил „Форбс“? Това е мястото, на което аналитичната агенция Deep Knowledge Group от Хонконг ни е класирала по справяне с корона вируса и съответно по безопасност от тази чума на века. Ще каже някой, от всички държави това 48-мо място не е лошо за малка, бедна и с тежко комунистическо минало държава. Вярно, европейска, но не чак дотам. И наистина, от тази гледна точка нещата изглеждат добре, във всеки по-добре от кретенското 111-то място в една друга класация. Само че нека видим, кои държави са пред нас и изобщо да разберем, за какво иде реч?

Според хонконгските анализатори, важни били едни 130 показателя, някои от които, впрочем, изглеждат логично. Няма да занимавам читателя с толкова много показатели, а и този голям брой просто показва, че повечето от тях са булшит. Това последното вече е официална дума в английския език и свободните западни медии често и с удоволствие я използват. Очевидно е, че ако не можеш да подредиш нещо по 10 показателя,

130 пък съвсем няма да ти помогнат

А всъщност има един най-важен критерий за това, колко добре се справя една държава с корона вируса, а и с всякакви други смъртоносни заболявания. И той е колко души са умрели на глава от населението, или, по-точно, на един милион глави. Този показател за България е 24 и това е един отличен резултат. Засега, разбира се, и дай Боже да остане така.

Щом България е на 48-мо място по справяне с корона вируса, значи точно 47 държави се справят по-добре, т.е. справят се и те отлично. Да видим обаче кои са те. На първо място е богатата и с безспорно на супер световно ниво медицина Швейцария. Да те бие Швейцария по каквото и да било (включително и на футбол) изобщо не е позорно. Тогава, какво съм се заял с първенеца Швейцария, дето ни била по нещо си? Ми, такова, не съм се заял, ами взех, че проверих каква е смъртността в тази държава. Оказа се 222 починали на един милион. Малко е много, но пък е по-добре от Белгия, Испания, Италия, Франция, САЩ и други големи, цивилизовани държави, дето са ни светъл пример за подражание. Но които с корона вируса са го закъсали, ама яко.

Така че първа по безопасност е Швейцария, която обаче е повече от 9 (девет!) пъти по-зле от България по умрели от болестта. И по заразени е много по-зле, пак около 9 пъти. Но айде, за заразените няма да говорим, щото те зависят и от броя на тестовете. Но умрелите, повтарям, са единственият, невъзможно да бъде скрит, показател за това, колко една държава се е справила с корона вируса. А там бием Швейцария с 9:1. Когато биеш някого с 2:1, или с 3:2, това може да се обясни и така и онака. Когато обаче го биеш 9:1, не може нито така, нито онака. Резултат 9 на 1 си е резултат 9 на 1. След такъв резултат сядаш и мълчиш. И си правиш организационни изводи. Според хонконгските анализатори и според „Форбс“, обаче, не е точно така. Според тези гении биеш някого 9 на 1, той обаче е на първо място, а ти си на 48-мо. То добре, че и там ни класираха, прочие, щото в аналогична ситуация соросоидите без граница ни метнаха чак на 111-то. Затова и написах в заглавието, че има кретенизъм на куб. Същото щеше да е, ако кретенизмът беше на втора степен, или даже на четвърта. Все е тая, важното е метафората да ефективна и запомняща се.

Поглед навън


За пълнота, може да погледнем и към други държави, дето ги бием на полето на коронавируса, но сме класирани след тях. Там е великата Германия (без майтап велика и без преувеличение), която обаче е 4,4 пъти по-зле от нас по смъртност. Тоест Германия я бием 4 на 1, или даже 5 на 1. Но тя е пред нас. Пред нас е и Турция, дето я бием 2,3 пъти, и Израел, дето го бием само 1,4 пъти.

Хонконгските анализатори и салонните класификатори от „Форбс“ са поставили Русия на 61-во място, което по отношение на България е справедливо, щото в Русия има повече жертви на корона вируса (42 на 1 милион), отколкото у нас. Но Русия все пак бие Швейцария с 5 на 1 по смъртност. И какво от това? Ами, нищо от това. Важно е мастило да се лее (това фигуративно, леят се битове, а не мастило) и класации да се съставят. А кретенизмът и на квадрат и на куб си е кретенизъм. И да, всички животи имат значение, другото е расизъм.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.