0

И зследване с рентген разкри скрита от векове тайна в една от най-чудотворните икони в България. Става въпрос за „Поясът на Св. Богородица“ („Св. пояс“ ) от Мелник, която помага при безплодие и редица други проблеми.

Изследване с рентген разкри скрита от векове тайна в една от най-чудотворните икони в България. Става въпрос за „Поясът на Св. Богородица“ („Св. пояс“ ) от Мелник, която помага при безплодие и редица други проблеми.

Пред реликвата се случват и необясними знамения – кандилата се клатят от само себе си при молитва, разказва отец Николай Арнаудов от храм „Свети Антоний Велики“, където иконата се съхранява в момента.

Атон

Въпреки че чудесата й са безчет, нейната история е истинска загадка. Според едни предания е дошла от Атон, а според други е намерена в пещера край мелнишката църква „Св. Зона“ („Света Богородица Спилеотиса”). Още по-озадачаващ е нетрадиционният образ, който се появява над лика на Богородица току в самата рамка на иконата, сякаш идващ от друго измерение. Той се дължи на по-старо изображение, което се крие отдолу.

Следи

„Телеграф Чудеса и Вяра“ тръгна по следите на чудната реликва. Искайки да научим нещо повече за нея, се озовахме в ателие галерия на столичната улица „Милин камък“ 12, където работи зографът Гергана Ликина. По волята на съдбата през 2012 година тя се заема с реставрацията на иконата от XIX век по молба на местен свещеник, вече покойник.

„Мина доста време оттогава, но това, което помня, е, че от боята на иконата имаше липсващи малки фрагменти. Отдолу ясно видях по-стар пласт от злато, което подсказа, че върху дъската е имало по-ранно изображение, вероятно от XVII век“, разказва младата дама, изографисала не една и две черкви. За да не действа на сляпо, тогава се решила да направи рентгенографско изследване на чудотворната икона. Такова въобще в християнския свят е невероятна рядкост.

Лаборатория

„Отидох в една лаборатория в София. На снимките отдолу се показа по-старо изображение на Св. Николай на трон“, описва Ликина. По думите й иконата на Мириклийския чудотворец е била иконостасна заради нейния голям размер - 125 см на 88 см. Тя обаче е била повредена. Така през XVIII-XIX век зограф е решил да оползотвори светинята, като отгоре направи икона с богородичен сюжет.

Грунд

„Съвестно е грундирано старото изображение, което е спомогнало за неговата консервация“, обяснява реставраторката. Рентгеновите снимки вадят на бял свят освен Св. Николай и житийни сцени край него. Над светията пък стои Иисус Христос, който благославя от един облак, държащ книгата на живота – евангелие, а край него – херувими. От всичко това обаче днес се вижда само главата на Иисус.

„След като реставрирах „Св. Пояс“ реших да оставя в едно малко кръгло прозорче образа на Иисус от скритата втора икона, просто да се знае, че отдолу има друго по-старо изображение“, обясни Гергана Ликина.

По думите й така или иначе дъската е осветена от молитвите, отправяни пред по-старата икона, и това допълнително усилва днес духовната стойност на чудотворната Богородица.

Св. Зона

А тя известно време е била в древния манастир от 1215 г., наричан от местните „Св. Зона“. Отец Николай обяснява, че той се нарича така, защото 50 години там се е съхранявал поясът на Пресвета Богородица. Именно това е изобразено и на чудната икона по-късно. В центъра на библейската сцена е апостол Тома, който не е бил на погребението на Божията майка, а идва три дни по-късно. И искайки да й се поклони за последно, отмества камъка на гробницата и вижда, че само повивките стоят и тя е възкръснала. Тогава, за да ги утеши, че не ги е изоставила, Богородица пуска чудотворния си пояс. До нея е изографисан архангел Михаил, който е с маслиново клонче от рая.

Пещера

Иконата е намерена в една пещера, където са се подвизавали отшелници. Преди 160 лета земеделската година не е била добра и посевите масово умирали. Тогава по препоръка на църковни отци светинята е взета от петричките стопани и е направено шествие с нея по нивите. Тогава се случило чудо и морът по посевите отминал.

Зачеване

Отец Николай разказва, че чудесата продължават и днес. Той има доста случаи, в които иконата „Поясът на Св. Богородица“ е помогнала за зачеване при доказан медицински проблем. „Случаите наистина са много, преди записвах имена, дати на хората, свидетелства. Много семейства намират време и поне веднъж в годината идват да благодарят. Идват и известни личности от доктори до министри, дето се казва“, споделя с радост духовникът. Нещо повече, според неговите наблюдения почти няма семейство, което да е дошло да се помоли за рожба и после да не се върне да благодари. Иначе по повод болестта заявява, че понякога Бог я допуска за наше душеспасение, затова когато боледуваме тежко, нека се обърнем към Бог, а той после ще ни упъти как да се лекуваме, отбелязва отец Николай.

Интерес

Реликвата „Поясът на Св. Богородица“ дълго време се е намирала и в мелнишкия храм „Св. Йоан Предтеча“. След като вижда, че има голям интерес към чудотворната икона, отец Николай я мести във възрожденската черква „Свети Антоний Велики“, тъй като се намира в центъра на Мелник и е доста по-удобно за поклонниците.

Но и там продължават да се случват чудеса.

Отец Николай споделя, че има седем кандила, които при молитва започват да се люлеят от само себе си. „Имаше едно семейство от Сливен, на което им четях молитва за рожбичка. По принцип в Мелник гълъбите са рядкост, защото има доста хищни птици, но тогава дойде едно и кацна на иконостаса“, описва с вълнение в гласа духовникът.

Преди време пък негов приятел дошъл и помагал при чистенето на една от черквите в града на виното. На другата година се сдобили с момченце, което кръстили Божидар. „Георги, Антоний – много са децата, които съм кръщавал, измолени пред иконата. Хората пристигат после да споделят радостта си от Петрич, Благоевград, София, Варна, от Испания имаше семейство. С вяра и упование в Бога и със застъпничеството на Пресвета Богородица всичко е възможно“, категоричен е отец Николай.