Ремонтът на родната къща на актрисата Адриана Будевска в Добрич е на път да се провали, алармираха общественици. Историческият музей спечели проект на стойност 64 000 лева пред Министерството на културата за реконструкцията на къщата-музей, която от десетилетия не е ремонтирана и се руши. От една седмица има обявена обществена поръчка за изпълнител, но кандидати няма.

В същото време много добричлии обявиха, че ще станат доброволци, за да може по-скоро ремонтът да приключи и къщата-музей да се отвори.

Тя се намира на ул. „Васил Левски“ №56 в Добрич. Обявена е за исторически паметник на културата с категория „национално значение“ в Държавен вестник през далечната 1976 година. Оттогава не са извършвани никакви укрепвания или подобрения на имота. От години къщата е затворена за посетители. През декември ще бъдат отбелязани 140 години от рождението на Адриана Будевска и идеята е ремонтът на къщата-музей да приключи дотогава.

Родният дом на великата актриса е в окаяно състояние. Външната мазилка е напукана, а в по-голямата си част липсва в основите й. Покривът се разпада. На места мазилката във вътрешните помещения е паднала до тухла, заради влагата, която е пропита в стените. Дъсчените подове са също в много лошо състояние, като обилната влага е благоприятствала и израстването на гъби. Заради рушащата се от години сграда, музейната експозиция отдавна е изнесена.

Обхватът на обществената поръчка включва изпълнение на строителни, ремонтни, монтажни и консервационно-ревставрационни дейности. Одобреният и съгласуван инвестиционен проект предвижда цялостна реконструкция /събаряне и изграждане наново, със стоманобетонен носещ скелет, тухлени стени, дървен гредоред и дървена покривна конструкция/ на сградата. Изграждането ще стане на база на наличните архивни данни, кадастрални и регулационни планове, фотоснимки и писмени документи. Общата прогнозна стойност на поръчката е 53 333, 33 лева без ДДС.

Всичко това обаче е на път да се провали, ако няма кандидати за изпълнението на обществената поръчка и родната къща на Адриана Будевска ще продължава да тъне в разруха.

 

По темата: Адриана Будевска
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

СДВР търси 76 нови попълнения

Столичната дирекция на полицията (СДВР) търси да наеме 53-ма старши полицаи, 9-ма водачи на патрулен автомобил, 7 водачи на мотоциклети, 5-ма младши автоконтрольори и двама старши полицая, които да патрулират с коне.

Направиха оглед на щетите в Роженския манастир

Експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата са извършили вчера оглед на място в Роженския манастир. Поводът е извършеното на 18 септември посегателство в храма „Св. Успение Богородично“ в манастира, който е недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.