Ремонтите във Варна разкриха крепостната стена на древния Одесос
3

Ремонтите във Варна разкриха крепостната стена на древния Одесос

Нови интересни археологически открития белязаха ремонтите в центъра на Варна. При разкопкаването на пл. „Екзарх Йосиф“, известен сред варненци като „Шишковата градинка“ бе открита част от крепостната стена на древния Одесос, която датира от късноримската епоха. Това съобщиха специалисти от Регионалния исторически музей във Варна. 

Според експертите находката не е в добро състояние, защото в миналото крепостната стена е използвана като кариера за строителни материали, от която са вадели обработените дялани камъни.

Археолозите са определили откъде е минавало защитното укрепление, което е с широчина от 2,80 метра. Външното лице на стената е изградено от т.нар. квадри, а вътрешната видима част е от по-дребни каменни блокове. В средата има пълнеж от емплектон, което е вид зидария. При проучването на разкритието са открити и няколко елинистични артефакти с изрисувани божества по тях.

Според археолозите те са от унищожен при строежа на крепостната стена стар гроб. На единия съд е изрисуван сфинкс, а другият е фигурка от керамика на седящо в трон божество.

Предстои след приключването на ремонтите по обновяването на площад „Екзарх Йосиф“ разкритата крепостна стена да се консервира и да се експонирана, заедно с т.нар. османска улица и стар керамичен водопровод, намерени в началото на строителните дейности. Обектът ще се превърне в атракция за гражданите и гостите на Варна, убедени са историци и археолози.

След приключването на ремонтните работи по ул. „Михаил Колони“ и „Шишковата градинка“, които са част от проекта „Естетизация и модернизация на градската среда“, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“, останките от стария Одесос ще се съчетаят с новата естетика на съвременна Варна.

Обновената улица, която е една от връзките на пешеходната зона с Морската градина и плажа, ще стане част от ларгото, а на озелененото площадче на „Шишкова градинка“ ще бъде изграден кът за отдих с чешма и нова паркова мебел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.