Ремонтират скъсаната подводна тръба за отпадни води във Варненското езеро

Ремонтират скъсаната подводна тръба за отпадни води във Варненското езеро

Започна ремонта на транспортиращия водопровод, елемент от строежа „Трансформация на ПСОВ Аспарухово в помпена станция и транспортиращ тръбопровод, трафопост БКТП0400 /20/04 KV“, изпълнен по проект ИСПА, съобщиха от Община Варна.

Съоръжението е  изградено от фирма SFELINOS S.A. през 2011 година, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите. Обектът е бил въведен в експлоатация с разрешение за ползване на 6 декември, същата година и с гаранционен срок от 8 години.

Съоръжението е било предадено през 2012 г. от МОСВ за управление, поддържане и експлоатация на „ВиК- Варна“, което от своя страна го предоставя на Община Варна. В края на миналата година неизвестен тежкотоварен кораб, плаващ във фарватера на предела на газенето си, разкъсва тръбата. Оттогава до днес от нея всекидневно се изливат хиляди литри отпадни води, които заплашват с екокатастрофа Варненското езеро и морето.

Информацията за възникналия дефект на транспортиращия тръбопровод стига до Община Варна от „Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД през август м.г. След получаване на сигнала е извършена проверка и подводен оглед от експерти. Успоредно с това Община Варна е изискала подробна информация за обекта от МОСВ, като възложител на обществената поръчката, реализирал строителството и разплащането на проекта.

Изпратено е и писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A. за предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта, възникнал в рамките на гаранционния срок, който, съгласно условията на договора с МОСВ, е до 6 декември, 2019 г. В писмото е посочено изрично, че при непредприемане на действия за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по съдебен ред покриването на разходите за отстраняване на дефекта, който има и екологични последици.

От страна на ВиК -Варна е направено обследване на подводната част на обекта със сонар. Изработен е проект за ремонт на скъсания напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води под дъното на Варненско езеро. Поискано е  финансиране от МРРБ от 1 300 000 лв.

Престои извършването на ремонтните дейности, които да възстановят проводимостта на съоръжението и прекратяване изтичането на фекалните води и замърсяването на Варненското езеро и морето край Аспарухово.

След публикации в медиите Прокуратурата във Варна се самосезира  за замърсяване на Варненското езеро, заради прекъснат напорен тръбопровод
Окръжната прокуратура във Варна е започнала две общонадзорни проверки по публикациите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорен тръбопровод.

Освен двете проверки в Окръжната прокуратура и в Районната прокуратура във Варна се води проверка, която е образувана по същия повод, но по сигнал на общински съветник. Самосезирането на прокуратурата е и на основание член 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт по публикации в различни медии, които съдържат данни за закононарушения или престъпления.

Проверките ще търсят дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро. С разпорежданията по образуваните две преписки на Окръжната прокуратура във Варна (едната от 29 април 2020 г.) е възложена проверка на РИОСВ – Варна.

Изискана е информация и заверени преписи от документи от кмета на община Варна и управителя на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна по случая с екологичното замърсяване с отпадни води на езерото и част от залива, вследствие на скъсания подводен напорен тръбопровод.

Разпоредените проверки трябва да установят каква е причината за скъсването на напорния тръбопровод, който отвежда отпадните води на двата варненски квартала „Аспарухово“ и „Галата“ към канално-помпената станция „Запад“.

Прокуратурата във Варна ще информира медиите и обществеността за резултатите от разпоредените проверки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.