Ремонт ще има: Вижте колко общежития oще се реновират с пари от хазната

Ремонт ще има: Вижте колко общежития oще се реновират с пари от хазната

Заложените в държавния бюджет средства за ремонт на още 12 студентски общежития ще бъдат отпуснати и те ще бъдат реновирани по план. Националното представителство на студентските съвети изрази притеснение, че има опасност служебният кабинет да не гласува финансирането и близо 4000 студенти да продължат да живеят в неремонтирани стаи. Това обаче няма да се случи, увери пред „Монитор“ служебният образователен министър проф. Николай Денков.

„Няма никакви причини за притеснения, то е неоснователно. Вече се срещнахме с Националното представителство на студентските съвети, които споделиха техните притеснения. Проверих и за момента няма никаква промяна за това, което е планирано“, обясни той. Очаква се до края на месеца обществените поръчки във всички университети да приключат, след това вузовете трябва да предоставят фактурите от фирмите за тях на образователното министерство и средствата да бъдат гласувани от Министерския съвет.

Сред приоритетите на служебния кабинет е завършването на картата на висшето образование и направата на анализ на база вече събраните данни. В сферата ще бъдат предложени и законодателни промени, допълни проф. Денков. „В законите за висше образование и насърчаване на научните изследвания Законът за развитие на академичния състав има някои неща, които от години са се натрупали. Там по-скоро ще приготвим предложения за промени, които ще бъдат представени“, сподели пред „Монитор“ образователният министър. Пред Нова тв той даде за пример, че стипендиите на докторантите у нас са 550 лв., което е крайно недостатъчно за издръжката на един човек.

Новата учебна година за учениците ще започне нормално на 15 септември, увери образователният министър. За това ще помогнат и анализът, и съветите, които екипът ще подготви до края на мандата си. „Най-важно е да се види къде са проблемните области както по региони, така и по възрастови групи, за да се разбере как е повлияло дистанционното обучение върху децата. Там, където има проблем, там да се действа най-активно“, каза още проф. Денков. По думите му е важно да се промени нагласата и насоката на учене и децата да бъдат научени да мислят критично и как да намират ценни съвети сред потока от информация. Този преход в системата може да стане с помощта на нови преподаватели. „Програмата вече е променена. Трябва да помогнем на учителите да усвоят този нов начин на преподаване на материала, при който не е важно преподаването на информацията, а как се осмисля“, каза още министърът. По думите му това може да се случи с помощта на курсове, през които да преминат педагозите, а след това всеки да получи свободата да преподава спрямо своите ученици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.