Ремонтират още 7,2 км от пътя Берковица - Монтана
2

Ремонтират още 7,2 км от пътя Берковица - Монтана

Започва основният ремонт на 7,2 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и Монтана, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Отсечката, която ще се ремонтира, започва на около 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул. „3-ти март“.

Участъкът свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По нея преминава натовареният трафик от София през „Петрохан“ за Монтана и Лом. С изпълнението на проекта ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, ще се повиши безопасността на движение и ще се осигури оптимална скорост на движение.

Обновеният участък ще бъде с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъдат изпълнени укрепителни работи на свлачище в участъка при язовир „Чернила“. Ще бъде ремонтиран мост при 98-ми км над река Огоста и пътен надлез над жп линията Бойчиновци - Монтана - Берковица. Съоръженията ще бъдат с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, парапети и тротоари.

Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

Основният ремонт в участъка между село Благово и Монтана ще бъде изпълнен от „Хидро – Вод Строй“ ДЗЗД, в който участват „Хидрострой" АД и „ВДХ“ АД. Стойността на договора е над 6,6 млн.лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „Пътинвест-инженеринг“ АД, договорът е за 133 млн. лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 781 лв. Общата стойност на проекта е 7,3 млн. лв. От тях 6,2 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 хил. лв. е национално съфинансиране.

Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Монтана - Долж: По-добър достъп - по-близки общности“. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

По програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 ще се ремонтират още 7,7 км от пътя между Благово и Боровци. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ