Ремонтират Националния студентски дом с 2,5 млн. лева

Ремонтират Националния студентски дом с 2,5 млн. лева

Правят проетк за възстановяване на опожарената през 2001-а част

До 2,5 млн. лв за следващите две години могат да бъдат отпуснати за ремонти в Националния студентски дом и възстановяването на отделни зали, стълбища и фоайета. Те са заложени в актуализираната бюджетна прогноза, като за 2020-а са предвидени до 1 млн. лв, а през 2021 г. - 1,5 млн. лв., посочи образователният министър Красимир Вълчев в отговор на депутата на БСП Нона Йотова относно предприетите действия за възстановяване и съхраняване на сградата след опожаряването на част от нея през 2001 г.

Той обясни, че въпреки пожара преди 19 години Националния студентски дом не е спрял да функционира с изключение на засегнатите части.

„Той все пак работи и е средище, в което се провеждат събития. Има офиси на студентски организации.“, заяви Вълчев. В сградата се намира офисът на Националното представителство на студентските съвети, а централното фоайе, конферентната зала, репетиционните помощения и арт пространствата могат да се използват за провеждането на различни мероприятия. Образователният министър допълни, че през тези 19 години са отпускани средства за частични ремонти, макар и сумите да не за били големи. „През 2019 е извършен частичен ремонт на централното фоайе и санитарните възли“, даде за пример той.

Проблемът е възстановяването на опожарените голяма зала, камерна зала и прилежащите към тях помещенията през 2001 г. Тази година от МОН са осигурени средства обследване на техническите характеристики Националния студентски дом, както и е съставен технически паспорт с препоръки за конструктивната устойчивост на сградата. Предстои да бъде извършено обследване на енергийната ефективност и издаване на енергиен сертификат на сградата.

„След наличието на двете обследвания ще бъде възможно да се формира работна група към директора на Националния студентски дом. Към нея ще бъде включени експерти от МОН, представители на Националното представителство на студентските съвети, дейци на културата и изкуството, архитекти, инженери, които да изготвят техническо задание за основен ремонт на цялата сграда.“, обясни образователният министър. Тогава ще бъде избран и проектантски колектив за изготвяне на инвестиционен проект на всички части и ще бъдат фиксирани сроковете. Вълчев коментира, че от МОН са извършени предварителни проучвания за планирането на цялостен ремонт и възстановяване на национален студенти дом. „В зависимост от сроковете сме готови да включим в инвестиционната програма за 2020-а средства за ремонт на националния студентски дом.“, допълни той. Приоритетни обаче са ремонтите на училища и детските градини, тъй като средствата не са достатъчни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.