До 2,5 млн. лв за следващите две години могат да бъдат отпуснати за ремонти в Националния студентски дом и възстановяването на отделни зали, стълбища и фоайета. Те са заложени в актуализираната бюджетна прогноза, като за 2020-а са предвидени до 1 млн. лв, а през 2021 г. - 1,5 млн. лв., посочи образователният министър Красимир Вълчев в отговор на депутата на БСП Нона Йотова относно предприетите действия за възстановяване и съхраняване на сградата след опожаряването на част от нея през 2001 г.

Той обясни, че въпреки пожара преди 19 години Националния студентски дом не е спрял да функционира с изключение на засегнатите части.

„Той все пак работи и е средище, в което се провеждат събития. Има офиси на студентски организации.“, заяви Вълчев. В сградата се намира офисът на Националното представителство на студентските съвети, а централното фоайе, конферентната зала, репетиционните помощения и арт пространствата могат да се използват за провеждането на различни мероприятия. Образователният министър допълни, че през тези 19 години са отпускани средства за частични ремонти, макар и сумите да не за били големи. „През 2019 е извършен частичен ремонт на централното фоайе и санитарните възли“, даде за пример той.

Проблемът е възстановяването на опожарените голяма зала, камерна зала и прилежащите към тях помещенията през 2001 г. Тази година от МОН са осигурени средства обследване на техническите характеристики Националния студентски дом, както и е съставен технически паспорт с препоръки за конструктивната устойчивост на сградата. Предстои да бъде извършено обследване на енергийната ефективност и издаване на енергиен сертификат на сградата.

„След наличието на двете обследвания ще бъде възможно да се формира работна група към директора на Националния студентски дом. Към нея ще бъде включени експерти от МОН, представители на Националното представителство на студентските съвети, дейци на културата и изкуството, архитекти, инженери, които да изготвят техническо задание за основен ремонт на цялата сграда.“, обясни образователният министър. Тогава ще бъде избран и проектантски колектив за изготвяне на инвестиционен проект на всички части и ще бъдат фиксирани сроковете. Вълчев коментира, че от МОН са извършени предварителни проучвания за планирането на цялостен ремонт и възстановяване на национален студенти дом. „В зависимост от сроковете сме готови да включим в инвестиционната програма за 2020-а средства за ремонт на националния студентски дом.“, допълни той. Приоритетни обаче са ремонтите на училища и детските градини, тъй като средствата не са достатъчни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ ваксина пази клетките от COVID-19

Борисов: Университетите в Мелбърн, Италия и България да работят заедно върху медикамента

Българска ваксина пази клетките от COVID-19. Върху нея вече работят учени от Лабораторията по експериментална имунология при Българската академия на науките (БАН) под ръководството на доц. Андрей Чорбанов.

Проф. Мермерски дарява на нашия щаб патент за бърз тест за COVID-19

Българският учен и изобретател проф. Йонко Мермерски е готов да предостави безвъзмездно на България патента си за откриване на коронавируса. Професорът, който живее от години в САЩ, ще дари ноу-хауто, ако Националният оперативен щаб прояви интерес.

Сачева: От вчера има спад в броя на регистрираните безработни

В рамките на 8 април общо 5 776 души са се регистрирали в Бюрото по труда. 4412 от тях са казали, че отиват на борсата заради коронавируса. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ. По думите й това е добра тенденция, защото през последните 3 дни регистрираните безработни заради COVID-19 били около 5 000 на ден.  От данните става ясно, че останалите без работа, заради коронавируса са с около 1000 души по-малко.