Ремонтират големия басейн на Балона край Марица в Пазарджик
2

Ремонтират големия басейн на Балона край Марица в Пазарджик

Спортното съоръжение се подготвя да посреща национални шампионати

До месец юни тази година Община Пазарджик ще реновира открития плувен басейн, известен като Балона, както и съблекалните към него.Това е първият етап от проекта Пазарджик отново да има голям открит плувен комплекс след ремонта и на втория плувен басейн догодина. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Той припомни, че това е място, което е създавало шампиони – хора, с които сме се гордели и продължаваме да се гордеем. Пазарджик е имал една от най-силните плувни школи в България. Нашият план за тази година е до 1 юни да реновираме открития плувен басейн със съблекалните, а всеки от клубовете да има свой кабинет в сградата. Амбицията ни е след ремонта 50-метровият басейн да отговаря на стандартите за провеждането на национални състезания. Говорим за пълна реновация, с модерни настилки, система за затопляне на водата, модерна система за пречистване на водата и всички възможно най-добри технологии за този вид дейност“, заяви Попов.

Ремонтните дейности ще обхванат и прилежащата сграда. Ще бъдат обособени външни и вътрешни душове, ще бъде ремонтиран покривът, ще бъдат монтирани соларни системи за топла вода.

„В следващата година ще продължим с ремонта на втория басейн. Съоръжението за скокове във вода не отговаря на никакви стандарти, затова там ще направим басейн за по-малките деца и с това ще завършим комплекса. Важно е да кажем, че това ще е открит плувен басейн и ще бъде стопанисван в периода май-септември, а през останалата част от годината децата ще тренират в закрития плувен басейн. Впоследствие, ако имаме възможност и средства, може да помислим за целогодишното му стопанисване, но на този етап подобни разходи не можем да си позволим", каза кметът.

Реновацията на сградата със съблекалните ще струва около 350 хиляди лева, инвестицията във басейна е близо милион и 200 хиляди лева, а заедно с малкия басейн ще достигне около 1 милион и 700 хиляди лева. Средствата са поравно разпределени и осигурени от държавна субсидия за капиталови разходи, каквито всяка община получава и собствени средства“, уточни Попов.

Той съобщи още, че освен за спортисти, басейнът ще бъде отворен и за граждани. „В събота и неделя ще се ползва като плажна зона, докато не бъде ремонтиран градският плаж, което е планирано за 2022 г., а през делничните дни ще се прецени дали един или два коридора би могло да се заделят за граждани. Организацията на допускането на граждани ще стане ясна на по-късен етап, след като бъде направено разпределението за клубовете, в които над 480 деца тренират плуване, трибой и петобой“, категоричен е Попов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.