0

Р емонтът на Черепишкия манастир „Успения Богородично” започва благодарение на даренията на седем фирми от община Мездра. Това съобщи игуменът на светата обител архимандрит Йоаникий, който изпрати благодарствени писма до шефовете на дружествата.

Ремонтът на Черепишкия манастир „Успения Богородично” започва благодарение на даренията на седем фирми от община Мездра. Това съобщи игуменът на светата обител архимандрит Йоаникий, който изпрати благодарствени писма до шефовете на дружествата.

С даренията ще бъде направен основен ремонт на покривите на пет от манастирските сгради. Обилните дъждове унищожават стените и дървените греди. Изпочупени и паднали са каменните плочи, керемиди и тухли. Нарушени са изолацията на покрива и фасадните обшивки. Също така има нужда и от обновяване на помещенията в комплекса, които са в лошо състояние.
За нуждата от спешен ремонт на един от най-старите манастири в страната алармира игуменът архимандрит Йоаникий през септември миналата година. Тогава той обяви, че има необходимост и от цялостно оборудване на хотелската част за поклонници. На призива му са откликнали седемте местни фирми. Някои от тях са дарили пари, а други – строителни материали.

Манастирът е създаден през 13 век. До този момент по инициатива на обществото са правени само частични ремонти с оскъдните средства, събирани от миряни и спонсорството на няколко частни фирми в района.