28 хил. кв. метра асфалтови алеи и Езерото с лилиите в Борисовата градина в София ще бъдат ремонтирани. Това предвижда проект на Столичната община за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв., а останалите средства ще бъдат от осигурени от общината.

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка, уточняват от „Московска“ 33. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението „Маймунарника“ също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и Вик мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка.

Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на “Кривите огледала“ и „Лодките“ (Водното каналче), както и трите дансинга, които са на мястото, известно като „Маймунарника“. Те са били там, когато се е създавала градината. Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото „Ариана“ на мястото на сегашното заведение. Къпалнята „Мария-Луиза“ пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите. Според тях някои обекти нямат място в градината. Автокъщата „Капитолия“ трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг. Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".