Ремонтираните язовири у нас без разрeшително за строеж (ОБЗОР)

Проверка установи

Ремонтираните язовири у нас без разрeшително за строеж (ОБЗОР)

ДНСК разкри неправомерни градежи в три участъка на АМ "Хемус"

Проверка на ДНСК установила, че завършените ремонти на язовирите са били извършвани без разрeшително за строеж. Това съобщи вчера икономическият министър Кирил Петков.

"Радвам се, че са завършени само 10, защото не знаем какво е качеството на бетона заради липсата на строителни книжа", подчерта икономическият министър Кирил Петков, според когото дейностите по тях са много по-мащабни от това, което е разписано в договорите им, и цените са значително над пазарните. Проучване на ДНСК показва още, че аналогични и по-сложни частни изкуствени водоеми са били ремонтирани за около 3 пъти по-малко пари“, поясни служебният икономически министър.

За ремонта на над 400 язовира у нас бяха

отделени 631 млн. лв., към днешна дата обаче са завършени едва 10

Относно другите строителни проекти, около които бяха разкрити много нередности, министърът на МРРБ арх. Виолета Комитова поясни, че няма забележки за 1-ви, 2-ри и 3-ти участък от АМ „Хемус“, по които в момента се строи. За 4-та, 5-а и 6-а част няма приключила процедура по отчуждаване и няма разрешение за строеж. На участъци 7, 8 и 9 не е установено строителство. По три от участъците пък е работено без разрешително за строеж. Това разкрива проверка на ДНСК, наредена от служебния регионален министър. Резултатите от нея бяха съобщени също вчера на пресконференция в МРРБ.

Оказва се, че докато в първа, втора и трета част строителството върви с пълна сила, за участъците 4, 5 и 6 на новостроящата се магистрала няма издадено разрешение за строеж.

В последните три части пък дори не е избрано трасе

Проверката е извършена чрез два способа - заснемане с дрон и административна такава в "Автомагистрали" ЕАД.

"Още през летните месеци започнах да правя проверки по магистрала "Хемус". Първата ми проверка беше на пътен възел на отсечка 6, с известната автокъща, която заварих със скъпа, лъскава и чисто нова строителна техника. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал от горско стопанство за незаконни насипи, извършвани от магистрала "Хемус" в горска територия. Съсипани са 187 декара гора", поясни Комитова.

Служебният строителните министър припомни, че

километър от автомагистралата струва на бюджета 17 млн. лева.

"Най-големият нарушител на Закона за устройството на територията е била самата държава", отчете зам.-регионалният министър арх. Иван Шишков. Във връзка с множеството въпроси относно крайния срок за пускането в експлоатация на АМ "Хемус" от регионалното министерство поясниха, че са намерени документи, в които пише, че участъци едно, две и три, които са общо 51,5 километра - от Ябланица към Търново, трябва да са готови до 2024 година. Следващите участъци предстои да бъдат строени", допълни министърът.

На брифинг в парламента бившият строителен министър Петя Аврамова коментира констатациите от проверките на ДНСК с думите, че в МРРБ е настъпил тотален хаос и безсилие да се управлява. Тя взе отношение по ранния брифинг на служебния регионален министър Виолета Комитова, като посочи, че от него станало ясно, че една държавна структура е направила проверка на

друга държавна структура и е установила нерегламентирана дейност.

Аврамова припомни, че шефът на МРРБ е сменила управителния съвет на АПИ и целия ръководен състав на „Автомагистрали“.

Бившият икономически министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов пък подчерта, че инфраструктурните обекти били важни и за живота и здравето на хората. Според Николай Нанков МРРБ се управлявала от министър, който „хал хабер си няма от управление на големи инфраструктурни проекти“. По думите му потърпевши ще бъдат българските граждани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.