Ремонтирана с  2 млн. лева баня чака благословия от МК да заработи

Ремонтирана с 2 млн. лева баня чака благословия от МК да заработи

Цялостно ремонтирана и обновена с близо 2 млн. лева кредит от фонд ФЛАГ баня с минерална вода в мъглижкото село Ягода, чака от месеци благословията на Министерството на културата, за да заработи, сподели кметът на общината д-р Душо Гавазов.

Той припомни, че ремонтът на знаковата сграда, проектирана през 20-те години на миналия ХХ век от прочутия архитект Христо Димов е стартирал преди 2 години, след като десетилетие преди това е била изоставена и полурухнала. Обектът е съвършено копие на баните в прочутия чешки курорт Карлови вари. Минералната вода е със сходни качества и се ползва за лечение на псориазис и други кожни заболявания. Ръководството на община Мъглиж е извървяло дълъг път, докато осигури първоначалните 24 000 лева, за да отремонтира първоначално покривната конструкция и изготвяне на проект. Парите били предоставени от МРРБ от някогашния министър Николай Ненков. Специална песен с молба за ремонта сътворили пък самодейците от близкото до Ягода село Шаново през 2014-а, за да „омилостивят“ сърцето на тогавашната министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова, но до „развързване на кесията“ се стигнало 4 години по-късно.

„Почти сме приключили с ремонтите, вече има и вода в банята, но от Националния институт за недвижимите паметници на културата отказват съгласуването заради една пристройка, която по първоначален план трябваше да цъде съборена. В последствие се оказа, че ако я съборим ще застрашим устойчивостта на основната сграда. Въртим се в омагьосан кръг и стоим със скръстени ръце…“, оплака се д-р Гавазов, който припомня, че банята е обявена за паметник на културата през 1998 година.

По думите му ако все пак държавната бюрократична машина се размърда, има все още възможност обектът да посрещне посетители преди Коледа. „Много ни се искаше това да стане за рождения ден на архитект Христо Димов на 22 ноември, но явно няма да се случи!“, коментира кметът. Проектантът на някогашното СПА-бижу е роден през 1890-а година в близкото село Дъбово, възпитаник е на чешката държавна политехника /дипломира се през 1921 година/, а като студент участва в три войни: Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. След дипломирането си работи като архитект почти до смъртта си през 1983-а. По негови проекти са изградени стотици обществени сгради, сред тях са: минералните бани в Ягода, Овощник. Кортен, Кърджали и Джебел; затворът в Стара Загора; половин дузина православни църкви; читалища; казанлъшката фабрика за струнни инструменти „Кремона“ и др. Наричан е от изследователите „рицар на сецесиона“. Запазена е къщата му в Стара Загора, която сам проектира и изгражда през 1925 година. Днес тя е отдадена под наем на неправителствената организация „Различният поглед“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.