Ремонт затвори Пантеона на възрожденците в Русе

Ремонт затвори Пантеона на възрожденците в Русе

Един от най-посещаваните на 3 март обекти в страната – Пантеонът на възрожденците в Русе, тази година няма да може да посрещне посетители.

Мащабен ремонт по трансграничен проект затвори преди четири месеца паметника костница, но се очаква

това лято вратите отново да бъдат отворени

Винаги на 3 март, както и на 20 февруари, когато е освобождението на Русе от османско владичество, посещението на Пантеона е безплатно. Тогава хиляди граждани не само от региона, а и от цяла България идват да почетат паметта и да поставят цвете на гробовете на изтъкнати наши борци за национална свобода. Тук лежат костите на Стефан Караджа, Филип Тотю, Панайот Хитов, Любен Каравелов, легендарната Баба Тонка, Никола Обретенов, Ангел Кънчев, Захари Стоянов – общо 453-ма герои на българското национално възраждане. На това място са преместени костите и на някои от първите русенски учители - Даскал Драгни, Даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев. Тук са и тленните останки на Драган Цанков, министър-председател в първите години на освободена България.

Пантеонът на възрожденците е открит на 28 февруари 1978 г.

по случай 100-годишнината от Освобождението

През 2000 година бе християнизиран и на златния му купол бе поставен кръст. Този национален храм костница е третият по посещаемост обект сред градските експозиции обект в Русе.

Ремонтът на сградата и околното пространство на Пантеона на възрожденците е по проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в еврорегион Русе-Гюргево“, финансиран по програма Интеррег Румъния-България 2014-2020 г. В румънската част на проекта е предвидено облагородяване на крепостта в Гюргево. Двата обекта ще бъдат включени в общ туристически маршрут, в основата на който ще бъде споделеното културно-историческо наследство на двата града. Целта е общата история на еврорегиона да бъде използвана като основа за създаване на модерни, интегрирани туристически продукти и услуги, които ще бъдат съвместно управлявани и популяризирани, за да се превърне той в атрактивна туристическа дестинация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.