0

М еждународна изложба „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите“ се открива от 18 ч. в четвъртък в Регионалния исторически музей – София. Тя разказва историята на града, пречупена през археологическите проучвания, провеждани повече от век и продължаващи и понастоящем.

Международна изложба „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите“ се открива от 18 ч. в четвъртък в Регионалния исторически музей – София. Тя разказва историята на града, пречупена през археологическите проучвания, провеждани повече от век и продължаващи и понастоящем.

Експозицията е поредният проект, свидетелстващ за успешния научен и културен обмен между България и Франция. Градът, който географски съответства на местоположението на съвременния Созопол, е представен с прилежащите му територии, институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи...

Археологическите проучвания на Аполония Понтийска започва френският дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Те са продължени от най-известните тогава български изследователи. Разкопките се провеждат с различна интензивност през целия ХХ в. От 2002 г. в изследването на Аполония се включва и френски екип.

Изложбата съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др.

Хронологическа рамка на експозицията поставя основаването на Аполония Понтийска към 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет в югозападна Мала Азия. Едно от големите предимства на града е било, че отстои само на ден плаване от Бизантион, затова бързо се е превърнал в процъфтяващ търговски и обществен център. През 72 г. пр. Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

Изложбата „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите“ може да бъде разгледана до 10 март 2019 г. в зала „Временни експозиции“ на Музея за история на София на пл. „Бански“ 1. Тя включва експонати от Лувъра, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей към БАН, Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас. Реализира се с финансовата подкрепа на Министерството на културата, музея Лувър и Френския институт в България.