Рекултивират старото сметище в Пазарджик

Рекултивират старото сметище в Пазарджик

Стартира проект за закриване и рекултивация на съществуващо старо депо за отпадъци на община Пазарджик в землището на с. Алеко Константиново.  Площта за оформяне на рекултивационната повърхност на старото депо е 95 336 кв. метра, като депото е в експлоатация от 1962г.  до ноември 2017г.

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов заяви, че настоящият проект ще допринесе за намаляване отрицателното въздействие върху околната среда от дейностите по третиране и обезвреждане на отпадъците.

В съседство вече се изгражда компостиращата и сепариращата инсталация към новото сметище, а с изграждането на Пречиствателна станция цикълът ще бъде напълно затворен. Кметът благодари на всички партньори на общината, които са участници в проектите по сметището и като цел постави изграждането на втора клетка на депото, която вероятно ще бъде започната в близките години.

Проектът за рекултивация ще се изпълни на пет основни етапа – подготвителни работи включващи трасиране, оформяне на временен път за достъп до обекта, от пътя Пазарджик – Пещера, над площите за разполагане на инсталациите за предварително третиране и компостиране на отпадъци, изграждане на съоръжения за отвеждане на повърхностни и инфилтратни води (изграждане на дренажна канавка за събиране на филтрационни води и доизграждане на система за събирането им и на охранни канавки за прекъсване притока на отточни води от съседни терени); предепониране на отпадъци и др, като биологичната рекултивация с предвидените почвообработка, минерално торене и засяване на семената, и отгледни грижи до третата година е последният етап.

Ще бъде изградена  система за улавяне и събиране на филтрационни води от тялото на депото. По данни от геодезическото заснемане (м. януари 2019 год.) количеството отпадъци за предепониране се определя на 100 000 m3. Предепонирането на отпадъци включва: изкоп с натоварване на транспорт, на отпадъците на 1 км, разриване на пластове е дебелина 60 см, уплътняване с булдозер и т.н.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.