Ректорът на Търновския университет пред

Ректорът на Търновския университет пред "Монитор": Имаме рекорден брой специализанти и магистри

99,99% от местата, отпуснати по държавна поръчка в Търновския университет, са заети. Вузът има рекорден брой специализанти и магистри. Това обяви в интервю за "Монитор" ректорът на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" Проф. Христо Бонджолов. Вижте тук цялото интервю:

 

- Проф. Бонджолов, как се прави висше образование в условията на световна пандемия?

- Много трудно, защото не сме подготвени. Най-трудна е неизвестността колко ще продължи и колко ще е „временно“ всичко. През тези вече осем месеца на извънредно положение се оказа, че не само ние, но и цялата система не е достатъчно подготвена за такова тежко изпитание. В началото на тази учебна година студентите дойдоха с голямо желание да учат присъствено. Идват всички 100 %, на лекциите. Имат голямо желание за знания, искат да учат и да се образоват. Но за съжаление нещата с коронавируса и с разпространението му объркаха тотално плановете ни.

Днес (б.а., понеделник) подписах заповед, с която обучението на всички студенти вече минава онлайн. Причината е, че в неделя вечерта ме уведомиха, че имаме констатирани случаи на заразени с COVID-19 преподавател и студенти. Засега онлайн обучението ще бъде за две седмици, до 8 ноември. Ако обаче нещата продължават да се влошават в цялата страна, а и при нас, сигурно ще се наложи периодът на неприсъственото обучение с отдалечен достъп да бъде увеличен с цел превенция и за да не се увеличи разпространението на вируса в университета.

- Целият университет ли ще бъде затворен?

- На този етап ще бъде прекъснато присъственото обучение и в сградите няма да се допускат студенти и преподаватели. Изпитите също ще се провеждат онлайн, като всеки преподавател своевременно публикува информация в електронната система „Е-преподавател”. Преподавателите се задължават да обезпечат съответния хорариум по учебните си дисциплини за зимния семестър с електронни средства за обучението на студентите и специализантите. Процедурите по заемане на академични длъжности и публичните защити на дисертационни трудове също ще се провеждат онлайн. Всички събития и прояви, които не могат да бъдат проведени онлайн, се отлагат. Тъй като при нас още тече приемът на специализанти и магистри, администрацията продължава да работи при абсолютно стриктно спазване на всички разписани задължителни противоепидемични мерки за сигурност: физическа дистанция, хигиена и дезинфекция на ръцете, носене на защитни маски и предпазни шлемове. Централната и факултетските библиотеки също ще продължат да работят, тъй като там могат да се осигурят необходимите 2 м дистанция между читателите, както и между обслужващите и студентите. Насрочените за този двуседмичен период прояви и защити ще се извършват също онлайн. Заповедта се отнася до всички корпуси и факултети на ВТУ във Велико Търново, както и за филиала във Враца и за Педагогическия колеж в Плевен.

- Какво ще се случи, ако до 8 ноември ситуацията продължи да се влошава?

- Тогава ще се наложи да се премине към резервния вариант на изцяло онлайн обучение. Сега разработваме възможността обучението и контактите между преподавателите и студентите да стават в платформата Teams, за да има реална видеовръзка между страните. Но всичко е доста сложно. От една страна, ние имаме специалности, свързани с музика, рисуване, скулптура, при които онлайн обучението е доста трудно. От друга страна, би трябвало поне веднъж преподавателите да влязат при първокурсниците да им обяснят механизма на обучение. Но нещата не само при нас, а в целия свят са много трудни. Въпреки това обаче аз се надявам обстановката да се нормализира и да можем отново да продължим работата си по обичайния начин. Защото това, което се случва сега, не е нормално.

- Как премина кандидатстудентската кампания за Великотърновския университет?

- Искам да отбележа, че толкова успешна кампания и година не сме имали. 99,99% от местата, отпуснати по държавна поръчка, са заети. Имаме рекорден брой специализанти и магистри. Говорим за 4700-4800 обучаеми заедно с докторантите. Причините за тази успешна кампания са няколко, сред които и коронавирусът. Имам предвид, че заради пандемията немалко от завършилите не отидоха да следват в чужбина, а избраха българските университети, сред които и нашия. Друга причина е, че поради липсата на работа част от младежите решиха да инвестират в образованието и квалификацията си. Ние обучаваме в специалностите „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по...“, които са едни от най-търсените. Още повече след като държавата пое таксите на първокурсниците за тези специалности. ВТУ от своя страна взе решение да намали с 80% таксите на първокурсниците в специалностите „Българска филология“ и „История“ и това увеличи броя на желаещите да се обучават в тях. Тези мерки дадоха резултат и сега има само 2-3 специалности с незапълнени бройки от държавната поръчка – „Математика и информатика“ и „Приложна лингвистика“, където обаче ни бяха отпуснати допълнително места по държавна поръчка. Така че в условията на световната пандемия Великотърновският университет отчита много успешна кандидатстудентска кампания.

- Как оценявате отношението на държавата към университетите. Преди години като че ли имаше един период, в който тя беше абдикирала от висшето образование и не се интересуваше какво се случва в този сектор?

- Пораженията от това време са видими. Преди години уж временно орязаха държавните средства за студентите с една трета. Оттогава вече 11 години все още ни е много трудно да се справяме. Тези 50 млн. лв., които сега държавата ще отпусне за университетите, с които се опитва да компенсира изоставането, не са достатъчни и са доста закъснели. Не става дума за противопоставяне, но е факт, че заплатите на асистентите в един университет са два пъти по-ниски, отколкото учителските. Това води до сериозен отлив и до невъзможността да намерим желаещи да работят като асистенти. Изобщо намираме се в омагьосан кръг, от който измъкване като че ли няма.

- Големият брой и това роене на висши учебни заведения не е ли също причина ВУЗ-овете взаимно да си ядат хляба?

- Когато този процес на роене е стимулиран от държавата, класическите университети за съжаление не могат да направят нищо. Колежи се превръщат в университети и в тях преподават най-вече пенсионирани преподаватели. За мене лично това е една тотално сбъркана държавна политика. Говори се за свобода, демокрация, автономия, а в същото време се прави точно обратното. Но не висшите учебни заведения са тези, които определят правилата. Ние само спазваме правилата, които определя държавата. И търсим начини да си осигурим повече студенти. Нещо, за което мисля, че е съвсем нормално.

- Преди няколко години Великотърновският университет беше пред фалит. Какво е състоянието днес?

- Преди 5 години Великотърновският университет действително беше пред фалит с над 6 млн. лв. задължения. Имахме много сериозни проблеми, бяха ни запорирани сметките от частни фирми. Наложи се да се предприемат радикални мерки за спасяването на учебното заведение. Макар и доста трудно, ние успяхме да се справим. Днес ВТУ не само че вече няма задължения, но се намира в състояние на финансова стабилност: и работещите, и обучаващите се в университета могат да бъдат спокойни. Тук обаче искам да отбележа, че никой така и не потърси отговорност от виновните за това едно от най-престижните висши учебни заведения в България да бъде доведено до подобна ситуация. Дори нещо повече. И сега „отровното трио на ВТУ” продължава да подклажда конфликти, като се опитва отново да си върне влиянието в университета, за да продължи със старите похвати. При тях има партийни и каквито още си помислите обвързаности и зависимости. Тези хора постоянно водят дела срещу мене и срещу университета. Вече 4 години се води досъдебно производство, по което прокуратурата още не се е произнесла. А става дума за нанесени много сериозни финансови щети на университета. Закъснялото правосъдие не е правосъдие. Но се надяваме, че един ден правосъдието ще се състои, а пандемията ще приключи. И си пожелаваме академичната 2020-2021 година да е не по-малко успешна от кандидатстудентската кампания.


ВИЗИТКА

-Роден е през 1960 г.

-Завършил специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където работи от 1984 г.

-От 2011 до 2015 г. е декан на Филологическия факултет

-От 2015 г. е ректор на Великотърновския университeт

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.