Ректорът на Шуменския университет: Кандидат-студентският изпит се изчерпа

Ректорът на Шуменския университет: Кандидат-студентският изпит се изчерпа

"Кандидат-студентският изпит се изчерпа като форма за контрол на знанията на кандидат-студента. Аз лично приветствам практиката, която се прилага в Западна Европа, в много университети за прием на база бал от дипломата, с която кандидатстваш." Това обяви на онлайн-пресконференция ректорът на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" в отговор на въпрос на "Агенция Монитор" за намерението на водещи университети у нас да направят тази година прием по някои специалности без приемни изпити.

Попитан дали трябва да се промени концепцията, която в България е от десетилетия и приемният изпит да отпадне напълно, проф. Колев направи уточнение, че у нас в момента ситуацията е по-различна. "При нас обаче има един друг момент. Оценката от матурите е определяща и тя е много добър атестат при кандидатстване във висше учебно заведение. Но имаме колеги, които са завършили преди 2007 година. А практически единните държавни зрелостни изпити се провеждат от 2008 година. Те нямат с какво да кандидатстват. Аз съм за това с времето, не сега веднага, полека-лека кандидат-студентските изпити да отпаднат. Но конкретно за специалност "Медицина" няма как да приемете човек в "Медицина" без да видите нивото на знанието в биология и химия." - изрази личната си позиция проф. Колев, който е над 25 години в управлението на университета, а кара втори мандат като ректор. 

Проф. Колев се яви онлайн пред репортери от местни и национални медии в деня на патронния празник на университета - Св. Св. Константин и Елена. "Успешно приключихме семестъра, за нас това беше много важно. Имаме повече от 70 бакалавърски програми I-IV курс, над 300 учебни плана, всичко приключи успешно. Влизаме в сесия. Всеки преподавател ще прецени дали да бъде в електронна форма на изпитване или присъствено, а от 1 до 24 юли ще бъдат държавните изпити. Ще се явят повече от 2000 души на държавните изпити." 

Според председателя на Общото събрание на университета доц. Юрий Проданов има психологически момент и кандидатстването още не е на дневен ред в главите на тазгодишните абитуриенти. Те първо ще изчакат да минат матурите, после евентуално и баловете, но все пак доц. Проданов очаква активна кампания през юли и удължаването и с месец - месец и половина във времето.

Според ректора на шуменския университет проблем за ВУЗ-а ще е това, че в 8 професионални направления отпадат студентските семестриални такси. В Шумен от това ще бъдат засегнати учителските специалности, а те са общо 18. По тях студентите в първи курс няма да заплащат семестриални такси. "Това е рязък спад в собствените приходи на университета." - коментира проф. Георги Колев и добави, че няма яснота как и в какви размери държавата ще компенсира университетите за обучението по тези професионални направления.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ