Ректорът на Икономическия университет във Варна: Това поколение промени цикъла уча-работя

Ректорът на Икономическия университет във Варна: Това поколение промени цикъла уча-работя

"Сегашното поколение студенти е променило цикъла  уча–работя.". Това заяви проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна , който чества 100-годишния си юбилей.

„Ние обучаваме поколението Z, което не се интересува от стратегии и проекции, иска получаване тук и сега на балансиран микс от знания, умения и компетенции, които да им позволят да се развият на пазара на труда и да бъдат успешни. Преди това учеха, за да работят, сега поколението учи, докато работи , а поколението Алфа ще бъде огромно предизвикателство да се обучава след 7-8 години.”, смята той.

Според ректора кризата е принуди висшето образование да направи скок. „За месец –два постигнахме резултати, които бяха заложени за 2-4 години напред”, посочи проф. Станимиров.  Най-големият плюс на тази дистанционна форма на обучение е промяната на модела, отбеляза той. Минус би било пък, ако след приключване кризата, образователната система реши да се върне в изходна позицията. „Това не трябва да се позволява. Осигуряването на хибриден модел между офлайн и онлайн обучение, с голям обем учебни материали, асинхронна и синхронна комуникация е разковничето за добрите образователни успехи.”, заяви ректорът.

Според него един от проблемите на образователната ни система е, че няма проекция за следващите 20-30 години. „Най-голямото предизвикателство е как да подготвим младите хора за новата им роля в един модерен ИТ спектакъл, чийто параметри никой не знае.”, посочи ректорът. Затова и нямало как да се преориентираме по какъв начин да бъдат насочени процесите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.