Ректорите на по-богатите вузове с по-големи заплати

Ректорите на по-богатите вузове с по-големи заплати

Получават тлъсти бонуси, ако изпълнят целите по договорите за управление

Част от месечните заплати на ректорите на държавните вузове ще се определят спрямо средствата за издръжка на обучението за текущата година по бюджета на университета.

Това предвижда Наредба за начина за определяне на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища по договорите за управление, сключени с министъра на образованието и науката, която е публикувана за обществено обсъждане. Така ръководителите на по-богати вузове ще имат по-големи заплати.

Месечното възнаграждение на ректорите, зависещо от годишната издръжка, варира от 300 до 600 лв. То е разделено в шест различни категории. Ако издръжката е до 5 млн. лв., то ректорът ще получава месечно по 300 лв. за това, че ръководи вуза. При средство по бюджета от 5 до 10 млн. лв., към заплата си управляващият вуза добавя 350 лв. При издръжка от 10 до 20 млн. лв. са 400 лв., при от 20 до 40 млн. лв. - 450 лв., при от 40 до 60 млн. лв. - 500 лв. Най-голяма е сумата към заплатата на ректора, ако годишно вузът получава над 60 млн. лв. – 600 лв. към заплатата.

Към основното месечно възнаграждение пък ще се добавят и 20% от основната работна заплата на лицето като хабилитиран преподавател във висшето училище. Така ако ректорът е професор и за влизането си в лекции получава по 1000 лв. месечно, то към основната му заплата ще се добавят още 200 лева.

Ръководителите на университетите ще вземат и веднъж годишно допълнително възнаграждение. За да получат бонус, трябва да са изпълнили поне една част от заложените в договора за управление с министъра на образованието и науката цели, задачи и целеви стойности. След като ректорите предадат доклада си за дейността си през изминалата година на просветния министър, те ще получат оценка за изпълнението на всяка задача към всяка една цел. Тя може да е от 1 (ниско изпълнение) до 4 (много високо изпълнение). Сборът на всяка една от тях и коефициента на тежест на поставената цел определят годишната оценка за изпълнението на политиката за развитие на съответното висше училище. Ако тя е единица, ректорът не получава годишен бонус. При годишна оценка 2, взема 6000 лв. извън заплатата си, а при оценка 3- 18 000 лв. Най-големи бонуси ще получават ректорите, които са постигнали заложените цели и имат оценка 4 – 36 000 лв., е записано още в наредбата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.