Ректор получава по 1 лв. заплата
2

Ректор получава по 1 лв. заплата

Ръководният екип на Стопанската академия в Свищов получават по 1 лв. месечна заплата. Това съощи ръководителят на ВУЗ-а проф. Марияна Божинова. От март тя, заместниците и, деканите на факултети и ръководителите на катедри получават чисто символична заплата от левче, плюс възнаграждение за преподавателската си дейност.

Причината е финансовият колапс, в който изпадна свищоската Алма Матер в резултат на петкратно намаления прием подържавна поръчка през последните години. за да се справи едно от най-старите висши учебни зцаведения с кризата, държавата отпусна 2 млн. лв. финансова помощ. Парите ще се превеждат на траншове до края на годината, но срещу изпълнение на програма за реформи и структурни промени. Сред част от тези рефорзи са: съкращение на неакадемичния състав с една трета, оптимизиране на средствата за работни заплати и редуциране на разходите. Миналия месец от ВУЗ-а са били освободени 29 служители, а през септември още толкова. Зам. ректорите също са намалени от 4 на 3. Прекратени са и договорите с всички преподаватели пенсионери.

Ректорът на Стопанската академия съобщи още, че за пръв път от пет години няма да има намаление на държавния прием и ще бъдат приети 464 студенти първокурсници.

Увеличена е и субсидията на един студент и тя е в размер на 1560 лв. В платената и в дистанционната форма на обучение същосе очакват с около 100 студенти повече. Заради коронавируса и извънредното положение са предвидени някои облекчения като плащане на таксите на обучение на 4 вноски и освобождаване на първокурсниците от наем за общежитие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.