Рекордно прехвърляне на пари от втория стълб към НОИ през 2018-а

Рекордно прехвърляне на пари от втория стълб към НОИ през 2018-а

Възможността за избор за промяна на осигуряването e възможна от средата на 2015 година. Броят на лицата, подали заявление за промяна на осигуряването и прехвърляне на натрупаните в индивидуалната им партида в универсален пенсионен фонд средства във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване, варира.

През 2015 г. заявление са подали 2908 лица, през 2016 пък са били 6665, близо 4000 лица са подалите заявления за промяна на осигуряването през 2017, а броят им е бил силно увеличен през 2018 г. - 16 749 лица, за текущата година пък хората, желаещи да променят осигуряването си във фонд „Пенсии“, е малко над 8000 души, заявиха от Националния осигурителен институт за „Монитор“. 

Прехвърляне на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ става с подаване на заявление по образец в офис на НАП по местоживеене. Образец на заявлението може да се намери в сайта на агенцията. Допусната е и възможност за лицата, на които до 31.12.2018 г. остават по-малко от 5 години до възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО, да упражнят правото на избор по чл. 4б от КСО и еднократно в срок до 31 декември 2018 г., което е и вероятна причина за увеличението на желаещите да променят осигуряването си през изминалата година.

Това се отнася преди всичко за жените, родени през 1960 и 1961 години, които получават втори и последен шанс да се откажат от осигуряване в УПФ и да прехвърлят пенсионното си осигуряване във фонд „Пенсии“ на НОИ, ако желаят да направят това. Документът трябва да се представи в НАП лично или от друго лице, разполагащо с изрично нотариално заверено пълномощно, както и по интернет с квалифициран електронен подпис на осигуреното лице.

Вноските започват да се превеждат във фонд „Пенсии“ на НОИ от първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението. НАП има ангажимент да уведоми частния фонд и НОИ за избора на осигуреното лице, което пък има възможност отново да направи промяна след изтичането на 1 година от последния му избор. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.