Рекорден брой кандидатури в конкурса „Дигитално училище на България“

Рекорден брой кандидатури в конкурса „Дигитално училище на България“

124 проекта ще се борят в конкурса на А1 за отличие в областта на дигитализацията на образованието

Приключи първият етап от конкурса на А1 „Дигитално училище на България“. Инициативата цели да ускори процеса по дигитализация в училищната среда, като поощри най-иновативните практики в тази посока и вдъхнови и други учебни заведения да направят своите първи стъпки във въвеждането на новите технологии в час. По време на кандидатстването организаторите получиха над 120 проекта от различни малки и големи населени места в цялата страна.

Конкурсът се провежда в партньорство с фондация „Заедно в час“ и с подкрепата на Министерството на образованието и науката и регионалните управления на образованието. Той бе посрещнат с голям интерес от страна на образователните институции, набирайки 124 предложения за дигитални проекти от близо 20 области в страната. Най-много кандидатури в конкурса са получени от училищата от големите градове (София и областните центрове) - 75. Дигитализацията се превръща в неотменна част от учебния процес на всяко училище според получените близо 49 кандидатури от по-малки населени места в страната.

„Щастливи сме да видим, че толкова много учебни заведения в страната се припознаха в нашата мисия за дигитално ограмотяване на българските деца. Получихме рекорден брой кандидатури от десетки населени места в цялата страна и в момента сме в процес на подбор на най-отличителните сред тях. Силно впечатлени сме от иновативните подходи на участниците в конкурса, който е поредното доказателство, че българските училища вече претърпяват своята положителна промяна в посока осъвременяване на учебния процес“ – коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1 България.

„В създалата се ситуация учениците трябваше да преминат в дистанционна форма на обучение, което още повече засили нуждата от дигитализация на учебния процес. Това е един от най-ефективните начини да направим учебния материал интересен за днешното поколение ученици и да успеем да задържим тяхното внимание. Фондация „Заедно в час“ подкрепя конкурса на А1 „Дигитално училище на България“, за да насърчим заедно иновативните учебни заведения у нас“, сподели д-р Нели Колева, ръководител на екип „Стратегически партньорства“ във фондация „Заедно в час“ и член на журито на конкурса.

Всички участници в конкурса представиха разнообразие от иновативни проекти, които са пример за успешното внедряване на дигиталните технологии в българското образование и изборът ще е много труден. Част от проектите се фокусират върху дигитализирането на учебните предмети, като например уроците по „История и цивилизация“, които използват приложение за виртуални разходки във времето. Други кандидатури представят развитието на дигиталните умения на учениците чрез използването на онлайн образователни платформи като Wordpress, WordWall, LearningApps, Padlet, Google Forms и други. Наблюдава се също ръст в употребата на различни технологични устройства в училищата, които да улеснят и направят по-интересен процеса на обучение. Част от участниците са оборудвали своите помещения с мултимедийни сетове, смарт устройства, дигитални учебници или помагала, което е още едно от условията за дигитализация на училищата.

Победителите ще бъдат обявени в началото на 2022 година след оценяване от експертно жури с доказан опит в областта на образованието и дигиталните технологии. На специална церемония ще бъдат отличени победителите във всяка от категориите Дигитален урок, Дигитален проект и Дигитална организация на преподаването, а също ще бъде връчена и отделна награда в специалната категория Иновативна идея. Наградите целят да дадат още по-голям тласък на мултимедийно преподаване в класната стая. Сред членовете на журито, което ще класира проектите, са д-р Нели Колева от „Заедно в час“, Ева Майдел – инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО), проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и водещият на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.