През 2018 година Варненският окръжен съд е разгледал над 7 518 дела в трите отделения (Гражданско – 3 495 дела, Търговско – 2 485 дела, Наказателно – 1 583 дела).

Това беше отчетено на традиционната годишна пресконференция на институцията, в която участваха председателят на ВОС Марин Маринов, ръководителят на Гражданско отделение - Росица Станчева, ръководителят на Търговско отделение - Мария Терзийска и ръководителят на Наказателно отделение - Иваничка Славкова. 

В Гражданско отделение на съда, което е най- голямото, са разгледани 2 749 дела на втора инстанция и 746 дела на първа инстанция. В Търговско отделение са разгледани 1535 дела на първа инстанция и 950 дела на втора инстанция, което потвърждава възходящата тенденция от последни 3 години.

За разлика от другите две отделения, неотклонно всяка година, делата в Наказателно отделение намаляват. През 2018 г. те са били с 91 по-малко. Причините са различни, включително и законодателни промени от гледна точка компетентността на Окръжния съд. През отчетния период наказателните дела за разглеждане са били 1 583 дела.

Съгласно задължението на окръжните съдилища, записано в Закона за съдебната власт, тази година беше представена обобщена информация за структурата на престъпността във ВОС и районните съдилища. Най-много осъдителни присъди – 188 през миналата година е имало по глава 5 от НПК за престъпленията срещу собствеността.

На второ място са Общоопасните, основно транспортни престъпления и наркотици със 149 осъдителни присъди, а на трето се нареждат престъпленията против личността – 49 акта.

През последните години щатът в Окръжен съд – Варна остава непроменен, Съотношението съдии към специализирана администрация е 1:1,19, което е най- ниското в съдебната система в цялата страна на ниво окръжен съд.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна става център на иновациите, дигиталните технологии и финансите

Варна привлича все повече компании от сферата на иновациите, дигиталните технологии и финансите. Днес живеем във времето на стартъпите. Това ново поколение предприемачи винаги ме впечатлява с уменията си да оптимизира и да създава иновации, които променят света.

Във Варна за 2 години са установени 4300 трошки, 1617 са премахнати

Констативни протоколи за 4300 излезли от употреба моторни превозни средства, които не са в движение, имат стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед, са издали през последните 2 години екоинспекторите от ОП „Общински паркинги и синя зона“ във Варна.

Куриоз: Спасена от удавяне се жалва, че насила е извадена от морето

За куриозен случай на „Златни пясъци“, при който спасена от удавяне туристка се жалвала в полицията, че насила е извадена от морето, разказа д-р Иван Иванов- управител на ДКЦ „Света Климентина“ и шеф на медицинските екипи, които от 15 години спасяват живота на курортистите по варненските плажове.