Близо 15 000 души от цяла Североизточна България поставиха нов рекорд, като само за ден предадоха над 1 милион пластмасови капачки на 13 април на площада пред Катедрален храм „Св. Успение богородично“ във Варна.

Това е равносметката на варненското сдружение „Аз Вярвам и Помагам“ от организираното мащабно събитие, на което бяха събрани 22 тона капачки за рециклиране.

Със средствата от тях ще се купи медицинска апаратура за най-големите и изключително значими отделения в Североизточна България по неонатология в АГ-болницата „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ и отделението по детска хирургия в МБАКЛ „Света Анна“ във Варна.

През събитието преминаха и двойно повече деца, които имаха уникалната възможност да посетят първото по рода си благотворително училище по рециклиране „Аз Вярвам и Помагам“.

В него ученици от IV-та гимназия във Варна с интерес към екологията, заедно с докторанти и преподаватели от Катедра „Екология и опазване на околната среда“ към ТУ -Варна им преподаваха за значението и важността от рециклирането на хартията, пластмасата и стъклото.

По-малките деца бяха впечатлени и не спираха да се снимат с екогероите „Капачкомен“ и „Принцесата на капачките“, с което успяха да мотивират и много възрастни да съпреживеят истинския празник на добротата.

Пластмасови капачки бяха предадени от десетки общини от Североизтока, сред които Разград, Попово, Търговище, Две могили, Исперих, Каварна, Бяла, Белослав, Дългопол, Ветрино, Провадия и много други.

Събитието бе уважено за пореден път от Иван Портних - кмет на община Варна и заместникът му Тодор Иванов, Валентин Василев- кмет на община Разград, Деян Иванов- кмет на община Белослав, представители от администрациите на общините Каварна, Исперих, Бяла и десетки други градове и села.

"Кампанията за събиране на пластмасови капачки продължава и всеки може да проследи актуална информация на нашата фейсбук страница „Аз Вярвам и Помагам“, сподели председателят на сдружението, Владислав Николов.

 

По темата: Варна капачки
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продадоха за 274 800 лв. спасителния кораб „Перун“

Варненската фирма „Юнион инвестмънтс“, която беше единственият участник в наддаването за продажбата на спасителния кораб „Перун“, спечели търга за сумата от 274 800 лв. без ДДС. Това съобщи генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, Ангел Забуртов. Търгът с тайно наддаване, който се проведе в Морска администрация-Варна, беше с начална цена от 269 480 лв. 

Морски вълци скачат срещу продажбата на спасителния кораб „Перун“

Морски неправителствени организации организират мирен, мълчалив протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб „Перун“, който е единственият с възможности за спасяване в открито море.