Близо 15 000 души от цяла Североизточна България поставиха нов рекорд, като само за ден предадоха над 1 милион пластмасови капачки на 13 април на площада пред Катедрален храм „Св. Успение богородично“ във Варна.

Това е равносметката на варненското сдружение „Аз Вярвам и Помагам“ от организираното мащабно събитие, на което бяха събрани 22 тона капачки за рециклиране.

Със средствата от тях ще се купи медицинска апаратура за най-големите и изключително значими отделения в Североизточна България по неонатология в АГ-болницата „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ и отделението по детска хирургия в МБАКЛ „Света Анна“ във Варна.

През събитието преминаха и двойно повече деца, които имаха уникалната възможност да посетят първото по рода си благотворително училище по рециклиране „Аз Вярвам и Помагам“.

В него ученици от IV-та гимназия във Варна с интерес към екологията, заедно с докторанти и преподаватели от Катедра „Екология и опазване на околната среда“ към ТУ -Варна им преподаваха за значението и важността от рециклирането на хартията, пластмасата и стъклото.

По-малките деца бяха впечатлени и не спираха да се снимат с екогероите „Капачкомен“ и „Принцесата на капачките“, с което успяха да мотивират и много възрастни да съпреживеят истинския празник на добротата.

Пластмасови капачки бяха предадени от десетки общини от Североизтока, сред които Разград, Попово, Търговище, Две могили, Исперих, Каварна, Бяла, Белослав, Дългопол, Ветрино, Провадия и много други.

Събитието бе уважено за пореден път от Иван Портних - кмет на община Варна и заместникът му Тодор Иванов, Валентин Василев- кмет на община Разград, Деян Иванов- кмет на община Белослав, представители от администрациите на общините Каварна, Исперих, Бяла и десетки други градове и села.

"Кампанията за събиране на пластмасови капачки продължава и всеки може да проследи актуална информация на нашата фейсбук страница „Аз Вярвам и Помагам“, сподели председателят на сдружението, Владислав Николов.

 

По темата: Варна капачки
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започна кампанията „Не шофирай, ако си пил!“

За единадесета поредна година започна кампания „Не шофирай, ако си пил!“, организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна. Дейностите, които стартират от днес, 22-ри април, и ще продължат до 31-ви май.

Вдигнаха на крак по тъмно Летище Варна

Предвид факта, че 20% от трафика на Летище Варна се извършва в тъмната част на денонощието, за първи път през нощта на аеропорта се проведе пълномащабно учение по аварийно-спасителни дейности. То започна снощи в 21,30 часа с участието на над 20 аварийно спасителни средства и над 70 служители, включително и външни организации и ведомства.

Варна в топ 10 на общините с качествен въздух, ще мият улиците редовно

Сериозен напредък е постигнала Варна през последните години за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това стана ясно на заседание на ВрК „Опазване и възпроизводство на околната среда“, на което беше одобрена актуализирана програма за намаляване на емисиите и достигане на утвърдените норми за вредни вещества във въздуха.