Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже най-добрата от началото на това десетилетие като достигне около 6 милиона тона. Това става ясно от оперативни данни на земеделското министерство.

Независимо от продължителната суша по време на есенната кампания миналата година и оскъдната снежна покривка през зимата отчетеният засега среден добив е 527 кг/декар пшеница или с 5,4% повече в сравнение със средата на юли 2018 г.

 

Площи

Площите с хлебно зърно тази година са с близо 1% по-малко от миналогодишните – 11,316 млн. декара, но прибраната вече продукция е с 23% повече – 3,339 млн. тона. Данните са събрани към 11 юли, като до тази дата са реколтирани малко повече от половината площи.

При благоприятни за жътвата метеорологични условия и запазване на средния добив до края на кампанията може да се очаква тазгодишната реколта да достигне рекордните 6 млн. тона.

За сравнение през миналата година у нас бяха добити 5,4 млн. тона пшеница, а през най-успешната 2017 г. - 5,761 млн. тона.

 

Ечемик

Годината е добра и за ечемика. При 1,136 млн. декара площи за реколтиране (минус 1,4% на годишна база) и ожънати до миналата седмица 92%, са добити 504 хил. тона или с близо 12% повече, отколкото по същото време на 2018 г.

България доставчик №1 на жито на Острова

България е най-големият доставчик на пшеница във Великобритания.

Това пише www.brecorder.com.

В 11-месечният период от юли м.г. до май т.г. страната ни е изпратила до Острова 279 526 тона жито, отвявайки страни като Канада (276 199 т) и Франция (254 616 т).

Само през май тази година страната ни е доставила във Великобритания 30 895 тона пшеница.

Вносът на жито във Великобритания възлиза на 107 956 тона през май, което е ръст спрямо 69 403 тона внесени предходния месец.

Общият размер на вноса на Острова за сезон 2018/2019 г, който започна на 1 юли м.г., възлиза на 1,69 милиона тона. Това също е ръст спрямо предходния период, когато са били внесени 1,50 милиона тона.

По отношение на царевицата, доставчик номер едно на Острова е Украйна, която е изпратила през май 130 040 тона. На второ място е Канада с 65 411 тона.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Луда овца” плъзна в Румъния

Ветеринарните власти в Румъния са умъртвили над 800 животни, заразени с болестта скрейпи, или т.нар. луда овца.

Ябълките отиват за ракия

Свръх производството на ябълки срина изкупната им цена в Кюстендилско, оплакаха се местни земеделски производители.

Добивите от растението за тъкани двойно повече

Памук заменя доматите и боба

Добивите от растението за тъкани двойно повече

 

Двойно се увеличават насажденията на памук у нас през тази година, докато тези с боб и домати намаляват значително.