0

Ч ерешоберът в Кюстендил приключва, а реколтата тази година е с топ качество.

Череши с топ качество берат в Кюстендил. Реколтата е отлична, плодовете са здрави, без напуквания, въпреки че количествата са със средните за нивото страната от 500 кг. от дка. Това доволен съобщи за Телеграф зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил, доц. д-р Димитър Сотиров в края на кампанията.

Черешоберът в Кюстендил приключва, а реколтата тази година е с топ качество.

Череши с топ качество берат в Кюстендил. Реколтата е отлична, плодовете са здрави, без напуквания, въпреки че количествата са със средните за нивото страната от 500 кг. от дка. Това доволен съобщи за Телеграф зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил, доц. д-р Димитър Сотиров в края на кампанията.

Високи места

На изключително малко места и то предимно тези, които са по-високи, все още има стопани, които прибират реколтата си, но говорим за една съвсем малка бройка, уточни той. По негови думи през тази година произведената реколта е около средното ниво за страната, тоест 500 кг. от декар, но за сметка на това качеството е било на изключително високо ниво. „По време на черешобера почти нямаше валежи. Затова нямаше загнивания и напуквания, а от там и нивото на самите плодове беше изключително добро“, обясни агроспециалистът. Само в Горна Козница и селата над Драговищица реколтата остава неприбрана, според Сотиров.

Без химия

Близо 120 дка са биочерешовите градини в област Кюстендил. Търговците обаче не обичат да работят с тях, защото плодовете не издържат дълго, каза агроспециалистът. Според търговците те са свежи не повече от 1-2 дни и е необходимо веднага след обирането от дървото да се премине към обработка. Причината е, че плодовете не са третирани с препарати и листни торове, за да ги направят по-твърди и здрави. Омекват бързо, и затова няма как да се реализират на добра цена. Мога да кажа, че има още много какво да се проучва по отношение на биологичното производството на череши. И търговецът, и консуматорът искат черешата да е хрупкава, което се постига напоследък с последна мода на торовете. Именно поради тази причина качеството им отстъпва на стандартно произведената череша, обясни още доц. Сотиров. Въпреки че има потребители, които обичат череша с нежна кожичка сочна сърццевина, каквато е органичната, допълни той.

Глад за работници

И тази година на големите черешопроизводители се наложи да наемат работна ръка от различни краища на страната. Берачите са основно от Монтанско и Берковица, тъй като в Кюстендилско липсват такава. Някои от овощарите са наели за сезона по около 100-120 берачи. Благодарение на тях реколтата е прибрана, като цената за набран плод е както предходните години – между 40 и 50 ст. за кило обрани череши. В тази връзка над 2100 са сключените еднодневни трудови договори с берачи на череши в Кюстендилско. „И към настоящия момент се извършват проверки при земеделските производители на череши.

Договори и ръст

Не сме спирали, тъй като тези договори са задължителни. На този етап нямаме установени нарушения. Там, където сме установили не добри условия по безопасност на труда сме дали предписания, които трябва да бъдат изпълнени в съответния срок“, обяви и директорът на Инспекцията по труда в област Кюстендил, инж. Мая Спасова. По нейни думи през настоящата кампания се наблюдава лек ръст при наетите работници спрямо предходната. „Сред нарушенията, които установяваме при проверките е недостатъчно количество вода при берачите, както и липсата на аптечка в близост до част от работниците“, обяви още Спасова.


Овошките много, фабриките малко, цените слаби

Изкупната цена на червеното злато за района и тази година бе изключително ниска, изтъкна Димитър Сотиров. На пунктовете черешите се изкупуваха по 80 ст. за кг., каза той. В същото време обаче стопаните, които са имали договори с големи търговски вериги и прекупвачи са успели да продадат продукцията си на добра цена от 1.50 лв. – 2 лв. за кг. „Тези, които са продали черешите си на прекупвачи определено са доволни. За останалите обаче не можем да кажем същото. Това не е добра цена за самите производители, но това е положението. Преработвателните предприятия са недостатъчно, но точно те диктуват цената на практика“, обяви още доц. Сотиров. По негови думи разкриването на подобни предприятие е крайно наложително, защото черешите в региона са много, а преработващите фабрики в областта са едва 3.

Правим резитба в края на кампанията

След края на кампанията по прибиране на реколтата от череши трябва производители да направят резитба. „Необходимо е на се направи санитарна резитба. Това означава премахване на счупени клони, болни или изсъхнали. Нужно е да се направи и едно пръскане срещу ръжда, макар че поради сухото време в момента тя не е широко разпространена.

След това тези, които имат сливи трябва да се подготвят, тъй като след черешата идва сливата“, посъветва проф. Сотиров. Прибирането им започва от края на юли и през целия месец август настъпва прибиране на сливовата реколта в областта. Масивите от сливи са значително по-малко от черешите и са по-маломерни. Въпреки това обаче е необходимо да помислят първо за опазване, а след това и за прибиране на реколтата, съветват агроспециалистите. Сливите се пласират основно за износ, като изкупната цена варира от 40 до 50 ст. на дребно. Именно ниската цена е причината да не се създават и толкова много масиви в региона. „Сезонът на сливата съвпада с дините, прасковите, гроздето. Затова се консумира по-малко и съответно и търсенето е занижено“, обясни още проф. Сотиров.

Снимки Авторът 

Димитър Сотиров е зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил

Биочерешите са по-нежни и по-малко траят

Пунктовете изкупуваха за скромните 80 ст. за кг.

Работници от Монтанско и Берковица обраха плодовете