0

 

Овошките напъпиха 20 дни по-рано. В почти цяла Северна България и отчасти в Южна дръвчетата са извън покой и са тръгнали към активна пролетна вегетация.
Така те са уязвими на пролетни студове и реколтата може да замине при температури под 0 градуса.

 

Овошките напъпиха 20 дни по-рано. В почти цяла Северна България и отчасти в Южна дръвчетата са извън покой и са тръгнали към активна пролетна вегетация.
Така те са уязвими на пролетни студове и реколтата може да замине при температури под 0 градуса.

Това съобщи проф. Валентин Казанджиев от секция Агрометеорология в НИМХ.
Намираме се в ситуация набъбване на пъпките, което по принцип трябваше да стане последното десетдневие на март – между 20-и и 30-и. А сега наблюдаваме тези процеси още в началото на месеца. Най-уязвими са костилковите овошки – череши, праскови, кайсии. Докато обаче не се разпъпят, вероятността да настъпят повреди по реколтата са ограничени.


Чувствителни
Но след разпукване на пъпката дръвчетата стават изключително чувствителни на падане на температурите дори до минус 0,5 градуса. Тогава цялата реколта се проваля. Тези дръвчета, които са цъфнали, абортират цветовете и те окапват. До 15 март обаче не се очакват големи студове, които да засегнат реколтата, каза проф. Казанджиев.
Нищо не може да се направи срещу разцъфването на овошките вследствие на по-високите температури в края на февруари и началото на март, каза още той.
Аномалия
Тази зима е с малко сняг и сериозна температурна аномалия. Тя няма аналог с други зими от началото на 21-ви век. Може би подобна бе зимата 2006/2007 г., казва агрометеорологът.
Стопаните могат да вземат мерки единствено срещу късните пролетни мразове. Защото, когато овошките са нацъфтели, това означава край на реколтата.
Мерки
Мерките са добре известни – палене на слама около дърветата, изкуствено напояване с цел увеличаване на влажността. Новите методи са водна мъгла в насажденията, палене на самолетни двигатели, които да създават турбуленция на въздуха. Това са съвременни технологии, които обаче са скъпи и изискват инвестиции.
Овощарите не трябва да разчитат на интуицията си, а трябва да следят нашите прогнози за това къде е най-голяма вероятността да паднат температурите под нулата. Освен това те трябва да са предварително подготвени, за да реагират бързо на прогноза за ниски температури. Най-уязвимите места са високите котловинни полета на Западна и Североизточна България. Там температурата може да падне за часове и така да се увреди реколтата, посочи проф. Казанджиев.