0

О сем партии, шест коалиции и шест инициативни комитета ще получат право на медийни пакети за европейския вот. Това става ясно от последните решения на ЦИК.

Осем партии, шест коалиции и шест инициативни комитета ще получат право на медийни пакети за европейския вот. Това става ясно от последните решения на ЦИК.

Според Изборния кодекс на такива средства имат право формациите извън парламента, които ще вземат по 40 000 лева. Партиите и коалициите, с представители в НС, ще ползват за медийно отразяване и агитация държавната си субсидия. Средства обаче ще получи и коалицията „Воля – Българските родолюбци“. Причината е, че в нея, освен партията на Веселин Марешки, влизат още пет извънпарламентарни политически сили. Вместо 40 000 лева обаче те ще получат 32 000 лева. Инициативни комитети, които излъчват независимите кандидати, пък ще приберат по 5000 лева. Така сметките показват, че държавата ще даде за реклама на „малките“ участници във вота близо 582 000 лева. Сред тях са Движение 21“ на Татяна Дончева, дясната коалиция „Демократична България“, Движение „Презареди България“ и „Коалиция за България“, в която влизат АБВ. 

Иначе от ЦИК обявиха, че вече са определили и в кои точно секции ще има машинно гласуване. Говорителят Александър Андреев поясни са изработили специална методика, на базата на която машините са били разпределени, а водещият критерии е броя на населението в дадения населено място. Във всички 31 избирателни района ще има секции с машини, като в секциите ще има само по едно устройство. Секциите с машини за гласуване ще бъдат разпределени както в големите градове, така и в селата.

Андреев припомни, че за този вот за регистрирани 318 кандидати, както „Монитор“ вече писа, като за сравнение на изборите през 2014-та са били 313.Чужденците в листите пък са двама – един холандец и един унгарец.

4482 към момента е броят на заявленията от българите в чужбина за откриване на секции извън посолства и консулства, като крайният срок за тяхното подаване изтича на 30 април. Досега само три организации са подали искания за наблюдатели на вота, като за такива се регистрирани 24 души.