Стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори в русенското село Караманово са под вода, след като река Студена излезе от коритото си.

От общината в Ценово, към която административно принадлежи селото, съобщават, че напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти.

„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, обясни Снежинка Монева, главен специалист в общината. Измереното количество на последния валеж е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете превишават няколко пъти обичайната месечна норма.

Кметът на общината д-р Петър Петров е издал заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител Галин Григоров. Местни жители и членове на доброволческото формирование са започнали денонощно дежурство и наблюдение на района, тъй като нивото на водата продължава да се покачва.

Областният управител Галин Григоров е извършил проверка в землището Караманово в присъствието на представители на „Напоителни системи“, клон Долен Дунав, информират от областната администрация и уточняват, че проблемът с експлоатационното състояние на дигите на река Студена датира назад във времето. Изготвен бил проект за възстановяване на проектния профил на реката, който е изпратен до всички компетентни институции с искане за приоритетно финансиране и изпълнение.

Снимки: Община Ценово

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Агенцията определя случая като случаен инцидент

БАБХ глобява магазина, продал пържолата с игла

Агенцията определя случая като случаен инцидент

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара, съобщиха от агенцията.