Река Чая застраши 4 общини

Река Чая застраши 4 общини

Поройните дъждове препълниха коритото на река Чая, която застраши четири общини: Смолян, Чепеларе, Асеновград и Садово. Бедствено положение бе обявено в Смолян и Чепеларе, където бе наводнен пътят за Асеновград, и частично в общините Асеновград и Садово. Пожарникарите в Пловдив пък са реагирали на 51 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради и за паднали дървета.

Малката иначе, но буйна при пълноводие река Чая, около 18,30 часа в четвъртък скъса дига на две места между селата Ягодово и Катуница в община Садово. Река Чая разделя двете населени места, като в северна посока се зауства в река Марица. Дигата е била скъсана на около километър след Катуница, което е спасило от наводняване населеното място.

„Частичното бедствено положение остава. По обяд в петък нивото на реката пада и се надяваме така да продължи. Иначе декарите, които са залети, са хиляди. В Катуница е най-плодородната земя, която е залята. Там са овощни и зеленчукови градини, технически култури има. Много голяма беля”, каза по обяд в петък зам.-кметът на община Садово Петър Георгиев. Той уточни, че залетите площи са над 1300 декара. Към обедните часове на 29 юни водата е достигнала до циганската махала на Садово, уточни зам.-кметът. Било е преценено, че няма опасност за хора и постройки и затова не е предприета евакуация.

„Засега няма опасност. Каналите все още издържат и поемат водата. Изпратил съм там два багера, които да реагират при необходимост, но едва ли нещо кой знае какво можем да направим в момента. Водата идва отвсякъде, а не от конкретен участък, който можем да запушим с инертни материали”, коментира Георгиев. Той потвърди, че коритото на река Чая в района на община Садово не е било чистено много години, което е една от причините за бедствието. Пътят Е-80 Пловдив – Хасково (старият път към Бургас), е бил затворен за автомобили.

В района на Асеновград река Чая е повишила нивото си с над 1 метър. Придошлите води отнесли малкия мост до СБА в село Нареченски бани. Имало е реална опасност реката да прелее в района на селата Нареченски бани и Бачково. В село Тополово има отнесени участъци от пътните настилки и се следи се нивото и на река Тополовска, съобщиха от община Асеновград. Силният дъжд е нанесъл щети по покрива на читалище „Св. Преп. Паисий Хилендарски” в Асеновград. По пътя Асеновград – Лясково в района на Асеновата крепост, се е активизирало свлачище. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов обяви бедствено положение за част от територията на общината – заради активизиралото се свлачище край Асеновата крепост. Няма данни за бедстващи хора или домашни животни. Валежите спират, очаква се подобряване на метеорологичната обстановка, както и понижаване на придошлите води в река Чая, уточниха от общинската администрация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.