Река Бяла затвори пътя за с. Гугутка

Река Бяла затвори пътя за с. Гугутка

Язовир „Студен кладенец“ вече прелива, от утре вероятно и „Ивайловград“

Река Бяла заля участък от пътя в района на с. Гугутка, община Ивайловград. Селото е със затворен единствен път за достъп, но се очаква скоро движението да бъде възстановено. Леки автомобили вече се движат към съседното село Меден бук, което също за няколко часа беше със затворен път. От община Иваловград и Областния кризисен щаб уверяват, че в района няма бедстващи хора и няма населени места без ток и вода.

Наблюдава се река Харманлийска, известна и като Олу дере, при с. Динево, община Хасково. Нивото ѝ е малко под котата на преливане. Всички диги са здрави. Има само един разлив в ниската част на коритото на реката в селото, от който частично са засегнати площи в стопански двор. Няма залети жилищни сгради или селскостопански постройки, както и нарушения в електро и ВиК-захранването.

РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ през днешния ден са се отзовали на 12 сигнала за отводняване. От Областно пътно управление отчетоха, че към момента на територията на областта няма затворени пътища. От ВиК Хасково заявиха, че остават без вода Тополовград, с. Капитан Петко и с. Орешник.

По данни на оперативните дежурни язовир „Студен кладенец“ вече достигна кота на преливане и започнало контролирано изпускане.

Другият голям язовир „Ивайловград“, който също е част от каскадата „Горна Арда“ има около денонощие за да се напълни и да започне изпускане през преливниците. (Водата от "Студен кладенец" изтича по р. Арда и се влива в яз. "Ивайловград". Около 10 км след стената на "Ивайловград" р. Арда влиза на гръцка територия).

Нивото на река Харманлийска в община Харманли към този момент е 4,50 м, нивото на река Марица при община Харманли е 2,72 м, нивото на река Марица при община Димитровград – 1.44 м, нивото на река Марица при община Свиленград – 1.73 м.

Гърция и Турция са известени за повишените нива на реки и язовири в близост до техните граници.

За последните три денонощия в община Хасково са паднали около 100 литра на квадратен метър дъжд. Обстановката в община Хасково към този е спокойна. В момента под наблюдение остава пътят за с. Динево и река Харманлийска, която минава през селото. Нивото й е малко под котата на преливане. Всички диги са здрави. Има само един разлив в ниската част на коритото на реката в селото, от който частично са засегнати площи в стопански двор.

Няма залети жилищни сгради или селскостопански постройки, в които се отглеждат животни. Хората са спокойни, няма нарушение в електро и ВиК-захранването, увери заместник-кметът Динко Тенев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.