0

С офийската опера представя за първи път в България мюзикъла „Шрек“ от Дейвид Линдзи-Абер и Джанин Тезори – оригинална бродуейска продукция на DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions. Режисьор на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 14 февруари, е Уест Хайлър (САЩ), който активно работи на Бродуей в Ню Йорк.

Софийската опера представя за първи път в България мюзикъла „Шрек“ от Дейвид Линдзи-Абер и Джанин Тезори – оригинална бродуейска продукция на DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions. Режисьор на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 14 февруари, е Уест Хайлър (САЩ), който активно работи на Бродуей в Ню Йорк.

Диригент на софийската постановка е Игор Богданов, асистент-диригент Светослав Лазаров, художник на декорите – Чарлз Мърдок Лукас, художник на костюмите – Уитни Локър, художник на осветлението – Зак Блейн, тонрежисьор – Владимир Владимиров, хореограф – Риолина Топалова.
Зрелищният мюзикъл е създаден по култовата анимация на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг. Преводът е на Лора Димитрова, Мирослав Димов и Борис Панкин.


Авторът на либретото Дейвид Линдзи-Абер е познат на родната театрална публика с пиесите си „Заешка дупка“ (Театър 199), „Добри хора“ и „Облог“ (Народния театър). Композиторът на „Шрек“ Джанин Тезори е най-уважаваният театрален композитор жена в историята, с 5 бродуейски мюзикъла и 5 номинации за наградите „Тони“. Режисьорът Уест Хайлър е поставял впечатляващи заглавия, сред които „Цирк дьо Солей“ (Бродуей/Германия), „Малкият принц“ (Полша), „Големият ябълков цирк“ (Линкълн център, Ню Йорк), „Панда“ (Национален театър – Пекин), кукления мюзикъл „Авеню Q“ (Столичен куклен театър, София, награда „Икар 2018“) и др.
Популярният в цял свят мюзикъл „Шрек“ е подходящ както за деца, така и за възрастни. Той има 8 номинации за наградата „Тони“ и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл. Магичната история на предизвикващото симпатии у публиката зелено чудовище Шрек и приятелите му – прочути приказни герои, сред които Пинокио, Питър Пан, Злата фея, Грозното патенце и други, по въздействащ начин ще „разкажат“ артистите Константин Икономов, Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др. В спектакъла участват балетът и оркестърът на Софийската опера.
Каква е тайната на Шрек, която той пази до последно в изпълнение на обещанието си да върне у дома изгонените от кралството им приказни герои? Дали ще спечели любовта на принцеса Фиона, държана в плен от огнедишащ дракон в строго охраняван замък? Каква ще е развръзката публиката ще може да научи на премиерните спектакли на 14 февруари от 19 ч., 15 и 16 февруари от 11 и от 19 ч. и на 18 февруари от 19 ч. Билетите за спектаклите вече са в продажба.