Тарикатите, които лежат на гърба на държавата ще бъдат отрязани от достъп до общински жилища. Това ще стане след гласуване на подготвяните промени в Наредбата за жилищни нужди в община Бургас.

Докладната е внесена от кмета Димитър Николов, а от вторник започна и нейното обсъждане  в постоянните комисии към местния парламент. Подготвените промени целят да въведат нов регламент за отпускането на евтини общински жилища под наем.  

Наредбата се допълва с  цяла нова глава и се въвеждат и нови критерии за кандидатите. С промените ще се дава абсолютно предимство на хора с висше образование, които ще получават 70 точки. Кандидатите с диплома за средно ще бъдат оценявани с 25 точки, а с основно - едва 15 точки.

Успоредно с това се въвежда и критерий "заетост". Основното предимство по този показател ще се дава на студентите, които ще бъдат оценявани с 20 точки. Крайната цел на подготвяните промени е да се помогне на млади и образовани хора, които са изпадали в нужда и изпитват реални финансови затруднения.

Според местните власти по този начин ще се постигне по-справедлив подход при настаняването на нуждаещи се семейства или самотни родители. От друга страна пък промените в Наредбата ще улеснят и социалната политика на община Бургас, която предвижда да кандидатства по проект за финансиране изграждането на социални жилища. Идеята е да се изгради жилищен блок с 47 апартамента в комплекс  "Меден Рудник", който ще бъде финансиран по линия на ОП Региони в растеж.

Проектът бе подготвен още преди седем години, но пропадна, след като жители от квартала се вдигнаха на бунт. Острата реакция бе провокирана от страхове, че в тези жилища ще се настанят безработни роми, които ще създават проблеми. 

"Надявам се, че с това слагаме край на спекулациите, че тези жилища ще са за ромски семейства", каза при гласуването на проекта за Наредба в комисията по туризъм Пеньо Мечков, общински съветник от ГЕРБ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пожар подпали блок в Бургас, 44-годишен скочи от 3-я етаж

Пожар избухна в апартамент в блок 105 в бургаския комплекс "Меден Рудник". Инцидентът е станал в около 19.30 часа в петък. Заради реалната опасност да пламне целия блок, живущите в него хора са били евакуирани по спешност.

Слух за отнемане на деца взриви и ромските махали в Карнобат

Фалшива новина, че социални са тръгнали да прибират децата, взриви двете ромски махали в Карнобат. Местната общност буквално изпадна в истерия. В ранния предиобед десетки родители обсадили училището и поискали да приберат отрочетата си.