Помощите за отглеждане на дете ще бъдат орязани, ако родителите или настойниците не го заведат на имунизация и реимунизация, включени в задължителния инумизационен календар, както и на профилактичен преглед, който е съобразен с възрастта и здравословното му състояние. В такива случаи те ще получават 30% от сумата, която е определена на базата на гарантирания минимален доход.

Това става ясно от проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, изготвено от министъра на труда и социалната политика Бисер Петров. Проектът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 27 юни.

Той предвижда и увеличаване на помощите на деца -сираци и лишени от родителски грижи до 16-годишна възраст. Ако те са настанени в семейство на близки, роднини или в приемно семейство и учат, до придобиване на средно образование, но не повече от навършване на 20 години, помощта ще е 100% от гарантирания минимален доход. Към момента те получават сума, равностойна на 91 на сто от него.

Родителите и настойниците на деца от 5 годинки до 16-годишни ученици ще взимат 30% от гарантирания минимален доход, ако те не са ходили на детска градина, предучилищна или на училище и имат пет или повече неизвинени отсъствия за съответния месец или повече от три дни отсъствия без уважителни причини от забавачката.

Проектът за изменение предлага и да отпадне събирането на редица документи за отпускане на помощи, ако те могат да бъдат събрани по служебен път и чрез единни регистри от самите служители.

Друго предложение пък, предвижда Националната здравноосигурителна каса да поема пътните и дневните на един придружител и донор, ако е необходим за одобрено за лечение в чужбина дете. До преди месец тези разходи се заплащаха от „Фонда за лечение на деца“. Тази структура беше закрита от 1 април, а дейността й пое специална дирекция в Националната здравноосигурителна каса.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.

София с най-висок рейтинг за действията си в областта на климата

София получи най-високия рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата в класацията на глобалната платформа CDP, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.