Държавата вече отпуска по-малко пари за закупуване на някои медицински изделия за хора с увреждания, заради зачестили злоупотреби от търговци, които ги продавали на пациенти двойно и дори тройно по-скъпо от реалната им цена. Това съобщиха от социалното министерство.

Според заповед на социалния министър Бисер Петков, която е публикувана в Държавен вестник и е влязла в сила от 1 юли, драстично са отрязани сумите за цифровите слухови апарати, антидекубиталните възглавници и дюшеци.

При слуховите апарати тя намалява почти тройно и от 406 лв. става 150 лв.

 Причината е, че фирмите, от които могат да се закупуват помощни средства ги вземали за 146 лв., а ги продавали средно за 406 лв.,. Подобно било положението и с други медицински изделия, при които има отрязване на сумата. За антидекубиталните дюшеци сега се отпускат по 120 лв., вместо 372 лв., а за антидекубитална възглавница от 65 лв.сумата е намалена на 43 лв. Увеличена е обаче помощта за слухови апарати, които се ползват от деца и студенти, но само при първото им протезиране.

При протезиране само на едното ухо сумата от 600 лв. е увеличена на 800,

а при потезиране на двете уши - от 1200 на 1600 лв. При следващо закупуване обаче парите за кохлеарни апарати намаляват. Включени са и три нови изделия за деца с увреждания – вертикализатор, рингова количка и детска инвалидна количка. За детска рингова количка държавата отпуска по 800 лв., като проверка на социалното министерство установила, че реалната й стойност е до 500 лв. Актуализацията на цените, която вече е в сила е базирана на анализ на Агенцията за хората с увреждания. Той показва усреднените стойности на търговците на дребно, вписани в държавния регистър. Списъкът с медицинските изделия пък не е бил актуализиран от 90-те години на миналия век. Бюджетът, предвиден за помощни средства и медицински изделия и през тази година е 46 млн. лв., уточниха от социалното министерство. През 2017 г. Агенцията за социално подпомагане е отменила 2 072 протокола, с които са били назначени помощни средства

и медицински изделия за хора с увреждания на обща стойност 1 080 586 лв.

От агенцията са проверили общо 4 925 протокола на Лекарски консултативни комисии пред ТЕЛК, за които е имало съмнение за злооупотреби. Отменени са и 14 решения на ТЕЛК, с които били назначени помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия на стойност 25 548 лв. Само за година са заведени и 9 съдебни дела, заради медицинските експертизи, с които било назначавано предоставянето им, съобщиха за „Монитор“ от социалното министерство.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фейсбук – държава за 400 000 БГ емигранти

Фейсбук се е превърнал в държава на 400 000 български емигранти. Всеки пети българин зад граница членува в онлайн група, която му помага по-лесно да се справи с културните различия в страната. Това установи проверка на „Монитор“ в социалните мрежи.

Глобиха учителките, превели деца през жп линия

Директорът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст.комисар Йордан Рогачев разпореди незабавно да се изясни случая, в който две учителки от велинградското основно училище „Неофит Рилски“ се опитаха да преведат деца от 1 и 2 клас на школото през ЖП-прелез с пуснати бариери.

Законът за хората с увреждания влиза в НС другата седмица

Законът за хората с увреждания да влезе за гласуване в НС веднага след като изтече общественото му обсъждане. Този ангажимент пое председателят на социалната комисия Хасан Адемов пред майките на деца с увреждания.