Режат

Режат "летящите" професори за акредитация на вузовете

Външни одитори също ще участват при оценяването

Един преподавател ще може да участва в акредитацията само на един университет. Това ще бъде предложено в промени в Закона за висше образование, обясни образователният министър Красимир Вълчев. Така се цели да бъде прекратена практиката с „летящите“ професори, които поддържат съществуването на едни и същи специалности в няколко университета. Поправките трябва да бъдат внесени и обсъдени в началото на февруари.

Просветният министър обясни, че промените са във връзка с фрагментацията на системата и факта, че едни и същи преподаватели работят в няколко университета. Например студенти по право в СУ „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, които са обучавани от едни и същи лектори, но те влияят за акредитационната оценка и на двата ВУЗ-а.

В предвижданите промени ще бъде засегнат и периодът, в който се прави програмната акредитация на различните професионални направления.

„Програмната акредитация трябва да се провежда по едно и също време, за да има съпоставимост“, обясни Вълчев. Така

всички университети, в които се преподава право, ще бъдат оценявани в един и същ момент

Към момента, когато получената при акредитацията оценка е „много добра“ или „добра“, се дава акредитация за срок от 6 години, а при „задоволителна“ оценка срокът на акредитацията е 3 години. Молба за нова пък се подава 12 месеца преди датата на изтичане на срока на предходна програмна акредитация. Вълчев уточни още, че програмната акредитация ще стане водеща, а институционална оценка ще бъде притеглена от нея. Ще бъдат очертани и

няколко основни показатели, които ще се оценяват

- собственост и материално-техническа база, профили и акредитация на академичния състав, както и функционирането на вътрешната система за оценяване на качеството.

Промени ще има и при комисията, която извършва акредитацията, като тя ще се прави от професионални образователни одитори.

„Оценката е зависима от университетите, тъй като се прави от академични лица. Нямаме професионални одитори и оценители в комисиите“, коментира просветният министър. Затова комисиите, които извършват акредитация, трябва да имат поне един външен одитор.

Вълчев обясни, че ще бъде направена и

национална карта на висшето образование

която да определя профилната и териториалната структура на висшето образование. В съответствие с нея ще се разкриват или не нови професионални направления.

„Картата има за цел да се координират стратегиите на висшите училища“, каза още просветният министър. Той обясни, че тя е свързана и с мораториума за висшето образование. Още октомври Вълчев обяви, че той ще бъде внесен заедно с измененията на Закона за висшето образование и ще включва три основни ограничения – създаване на нови университети, преобразуването на колежи и откриването на нови специалности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.