Здравният министър: Заплахите на браншовете са неуместни, ресторантьорите не са приоритет в момента (ОБНОВЕНА)

Здравният министър: Заплахите на браншовете са неуместни, ресторантьорите не са приоритет в момента (ОБНОВЕНА)

"Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са наш приоритет".Една война не се печели със заплахи, това не е подход, за който и да е бранш. Мой дълг е да запазя живота на хората. Заплахите от браншове не са уместни, дали харесват или не мерките, не ме вълнува. За мен е важно здравето на всеки български гражданин. Това заяви здравният министър на брифинг.

Той изтъкна, че предстои среща с образователния министър и синдикатите, на която ще се обсъди въпроса с ваксиниранеото и този за мерките след 4 февруари. 

„В момента ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия. Важен е крайният резултат. Ваксините са надеждата за победата в тази война”, каза министър Ангелов. По отоншение на връщането на учениците в клас, проф. Ангелов изтъкна, че има няколко формули, по които работят, но най-разумната е връщането на 3 класа.

"Като си дадем време от 3 седмици. Така те ще са 3 седмици на училище и 3 седмици онлайн", каза проф. Ангелов.

Вчера стана ясно, че планът е първо да се върнат към присъственото обучение учениците от 7,8 и 12 клас. Така, ако лансираната от здравния министър идея стане факт, те ще бъдат в класните стаи 3 седмици и ще бъдат сменени от децата в 5 и 6 клас, както и по-големите от 9, 10 и 11 клас.

"Заминавам за Бургас и там ще обсъдим процесите на ваксинации на учители и възрастни, от където стартираме. Обсъждат се и две възможности за имунизирането на учителите. Едната е мобилни екипи на РЗИ да ходят на място в училищата. Другата е в РЗИ да се прави имунизацията", обясни здравният министър. той допълни, че е обсъждано  през следващите дни ще бъде обсъдено разхлабване на мерките след края на месец януари.

"В момента имаме добри резултати, нека да бъдем разумни, нетърпението не е добър съветник", каза още Ангелов. Той изтъкна, че 45 дни преди изборния ден ще има ясни и точни изисквания за протичането му.

"Разпространяват се фалшиви твърдения - че България не е поръчала достатъчно ваксини. Това се прави от български политици, от различни представители на всички политически партии. Българската държава не е вземала политическо решение за доставките на ваксините", каза още той. Здравният министър категоричен, че не е вярно, че ваксината дава 80% защита.

"Няма такова проучване, тези твърдения въвеждат в заблуда гражданите", каза проф. Ангелов.

Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Очаква се да бъдем компенсирани със следващата пратка през февруари или март. 

„Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона български граждани. Знаете, че имаме решение на правителството да осигурим ваксини за българските граждани от Западните Балкани и Източното партньорство”, каза здравният министър.

„Благодаря на д-р Валериева за прегледа. Тя е мой студент – винаги съм вярвал в младите лекари. Благодаря на всички колеги в цялата страна, които помогнаха коронавируса да не ни пречупи“, каза проф. Ангелов.

Министърът на здравеопазването си постави и втората доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех в аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ "Александровска". Преди да бъде реимунизиран, той премина обстоен преглед. Проф. Ангелов не докладва за странични реакции освен лека болка на мястото на обождането при поставяне на първата доза от ваксината. Кръвното налягане на здравния министър също бе в нормални стойности, както и телесната му температура. На база на клиничния преглед бе установено, че реимунизация може да бъде поставена. Министър Ангелов подписа информирано съгласие за доброволно поставяне на втората доза от ваксината срещу коронавируса. След това министър заяви, че ваксината е поставена безболезнено.

„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността да не се разболея е изключително висока”, коментира проф. Ангелов.

а

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.